Binnenland
NOSNTR

'Kan me er iets bij voorstellen dat Jetten dit ongemakkelijk vond'

foto: Rutger van Lierfoto: Rutger van Lier
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kan me er iets bij voorstellen dat Jetten dit ongemakkelijk vond'

De initiatiefnemer van het onaangekondigde bezoek van gisteravond bij D66-fractievoorzitter Rob Jetten, kan zich voorstellen dat Jetten dit ongemakkelijk vond. Vijf boeren gingen gisteravond bij de politicus thuis langs om hem een voedselpakket te geven. Jetten zit thuis in quarantaine, omdat hij besmet is met het coronavirus.

"Ik kan me er iets bij voorstellen. Dit moet inderdaad niet de dagelijkse gang van zaken worden", zegt konijnenfokker Henk Oonk in Nieuws en Co. Hij nam het initiatief voor de actie. "Maar als je met een voedselpakket aankomt na twee weken, als hij al uit quarantaine is, is ook een beetje lullig. Je gaat ook niet iemand die al drie weken uit het gips is nog een fruitmand brengen."

Video niet beschikbaar

Vanmorgen liet Jetten weten dat hij hem een gevoel van ongemak bekroop. "Ik vind - hoe aardig het gebaar ook bedoeld is - dat actiegroepen politici niet thuis moeten opzoeken", scheef hij in een uitgebreid bericht op Facebook.

"En zeker niet 's avonds in het donker onaangekondigd aan mijn voordeur. Het voelt ook vreemd en onaangenaam dat FDF weet waar ik woon. En daar foto's en video's van verspreidt."

Gisteravond

Maar dat was gisteravond nog anders, zegt Oonk. "Hij kwam heel spontaan over. Van het begin tot het eind, niets anders dan lof van beide kanten."

De boer is zich van geen kwaad bewust en ziet het bezoek positief. "Het was totaal niet in ons opgekomen dat dit intimiderend zou overkomen. Het was gewoon een ludieke actie. We kunnen nu een keer positief als boer in het nieuws komen."

Dat Jetten vandaag van mening is veranderd, vindt Oonk wel opmerkelijk. "Ik denk dat we gisteravond de echte Rob Jetten hebben getroffen en vandaag de Rob Jetten van D66."

Leuke actie

Oonk staat nog steeds achter de actie van gisteravond. "We vinden het nog steeds een leuke actie, en zo kwam het ook over bij hem. Hij had ook kunnen zeggen van: 'liever niet'."

Jetten roept op om dit niet vaker te doen. Hij vindt dat politici te spreken zijn op het Binnenhof en niet thuis. "We gaan dit ook niet alle dagen doen. We deden dit omdat hij ziek was. Hij hoeft ook echt niet bang te zijn dat dit vaker gebeurt."

boer jetten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie