Binnenland
NOS

'Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen'

Het is in de Europese Unie niet meer een beetje naar links of een beetje naar rechts. Volgens de hoogste Nederlander bij de Europese Commissie, Frans Timmermans, gaat het over hervormen of opheffen.

"Dat is de vraag die volgend jaar bij de verkiezingen aan de orde komt", aldus de vicevoorzitter in NOS Met het Oog op Morgen. Volgens Timmermans leeft bij de Europese kiezer een combinatie van economische onzekerheid en de vraag over onze identiteit. De politiek heeft daar volgens hem twee antwoorden op.

Angst

"Een groot deel van de politici ziet het probleem en wil het dan oplossen en je hebt een deel dat zegt: die vreemdeling is het probleem, het probleem is die angst van jullie. En die angst maken ze dan niet kleiner, die kloppen ze juist op, zodat ze mensen vastketenen aan hun angst. Dat heeft ons in Europa nog nooit iets goeds gebracht."

"Op dit moment is het zo dat bijvoorbeeld een premier als Orbán met dit beleid de mensen achter zich weet te krijgen. Maar daar wordt wel een prijs voor betaald, hij zegt: ik geef jullie veiligheid, ik geef jullie zekerheid, maar ik wil dat wel allemaal kunnen controleren. Ik denk dat het voor Europa essentieel is dat we nooit een ruilobject maken van vrijheid."

Europa's oordeel over Hongarije

Ster advertentie
Ster advertentie