Binnenland

Vandaag in de Tour de France: de langste etappe

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in de Tour de France: de langste etappe

Met een lengte van 230 kilometer is de etappe van vandaag de langste in deze Tour. We starten in Fougères om precies 12.20 uur. De finish ligt ditmaal in Chartres. Daar is het weer tijd voor sprinters die van een vlakke ondergrond houden, om te laten zien wat ze waard zijn.

Na het geweld in de heuvels van Bretagne mogen de echte snelheidsduivels in het peloton weer acte de presence geven. Het moet heel gek lopen vandaag als op deze vlakke etappe iemand uit het klauwen van het peloton weet te blijven.

In hemelsnaam waarom?

De etappe is zoals gezegd 230 kilometer lang. Mensen die niet zo gek zijn van de sport stellen dan de vraag: waarom ga je in hemelsnaam, als je weet dat het toch in een sprint eindigt, dan eerst nog plus 200 kilometer fietsen?

Een terechte vraag. Het antwoord ligt in de verzuring van de benen. Een sprintetappe winnen draait hierdoor niet puur om de snelste benen op het einde van die dag. De winnaar let de hele dag op. Zit constant op de juiste plek, spaart zo veel mogelijk energie.

Hij eet op de juiste momenten, communiceert goed met zijn teamgenoten en ploegleiding en zorgt ervoor dat zijn benen het minste verzuren. Om zo op het einde na een etappe van 230 kilometer nog een keer alles te geven. Zodat hij uiteindelijk de handen de lucht in kan gooien.

Wie wint deze sprint?

Voordeel van de sprint is dat je van te voren, makkelijker dan bij een heuvel- of bergetappe, een aantal kanshebbers voor de winst kan benoemen. Dus wie wordt het vandaag?

Zowel Peter Sagan als Fernando Gaviria hebben al twee ritzeges op hun naam staan. Is het ditmaal tijd voor een van de andere rappe mannen om als eerste de streep over te komen?

Denk aan een Kittel, Demare, Kristoff, Greipel of Cavendish. Of laat Groenewegen wellicht voor het eerst zien waarom iedereen hem zo hoog in schat? Stem hieronder!

{poll}

Waar luister jij Radio Tour de France?

Radio Tour de France-presentator Robbert Meeder is benieuwd waar jij gaat luisteren. Op de camping in Frankrijk? Op het strand in Thailand? Laat het ons weten!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Mail de titel en artiest van jouw plaat dan naar tourtop100@radio1.nl, of gebruik onderstaand contactformulier.

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}

Ster advertentie
Ster advertentie