Binnenland
AVROTROS

Nu alvast een reis boeken voor na de beperkingen? Dit zijn je risico's

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nu alvast een reis boeken voor na de beperkingen? Dit zijn je risico's

De overheid raadt buitenlandvakanties tot in ieder geval eind maart af. Maar er gloort licht aan het einde van de lange tunnel. Steeds meer mensen zijn aan de beurt voor een vaccinatie. Volgens Minister de Jonge zijn we allemaal voor 1 oktober gevaccineerd. Kunnen we nu alvast een vakantie boeken voor als straks alle beperkingen voorbij zijn? Dat vertelt Babs van der Staak van de Consumentenbond ons in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Wat zijn de risico's als je nu een vakantie boekt?

We weten natuurlijk nog niet hoe de rest van het jaar eruit ziet en of de reisbeperkingen later dit jaar worden opgeheven. Als je nu boekt, is er kans dat op je vakantiebestemming code oranje of rood geldt. Ook kan het zijn dat je niet welkom bent in je vakantieland, omdat Nederland op oranje staat.

Het kan ook zijn dat er geen negatief reisadvies, maar ter plekke wel vrijheidsbeperkingen gelden, zoals een avondklok. Dat is geen reden om kosteloos te annuleren en annuleringsverzekeringen dekken annuleringen vanwege corona ook niet tot amper.

'Pakketreis is het meest veilig'

Nu een reis boeken, kan dus nogal wat risico's met zich meebrengen. Wil je toch een reis boeken? Dan is een pakketreis de meest veilig optie. Dan sta je volgens Van der Staak sterker dan als je op eigen gelegenheid verblijf en vervoer boekt.

"De reisorganisatie is dan verantwoordelijk voor een veilige uitvoering van de reis. Als je op reis bent en de situatie wordt onveilig, dan moet de reisorganisatie je terughalen. En wordt het onveilig voor vertrek, dan mag je de reis gratis annuleren en krijg je de reissom terug."

Ook bij faillissementen sta je veel sterker met een pakketreis. "Je mag een pakketreis niet gratis annuleren, maar je mag een pakketreis die geboekt is onder ANVR-voorwaarden echt altijd annuleren."

Let hier op voordat je een reis boekt

Sta je op het punt om een vakantie te boeken? Van der Steek geeft als advies om dan goed te kijken naar de annuleringsvoorwaarden van losse reisdiensten. "Soms lijken ze heel gunstig, maar een huisje annuleren tot 43 dagen voor vertrek is niet heel flexibel."

Reisadviezen wisselen namelijk nogal regelmatig. Zoek daarom een aanbieder waar je wél flexibel kunt annuleren, bijvoorbeeld tot op de dag van aankomst. Dat kan vaak bij hotels, autoverhuurbedrijven en een deel van de verhuurders via Airbnb.

"Verder is het handig om te controleren of de reisaanbieder een garantieregeling heeft", legt van Van der Staak uit. "Betaal met creditcard, dan kun je vaak binnen 365 dagen de betaling terug laten draaien als je recht hebt op restitutie, maar de reisorganisatie komt niet over de brug.

Kijk hier welk reisadvies momenteel per land geldt.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie