Binnenland

'De kip met de gouden eieren slachten of doping ontkennen?'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De kip met de gouden eieren slachten of doping ontkennen?'

[NOS] Stel je voor: je komt uit arm gezin in Rusland. Je moeder is verslaafd aan alcohol en je vader is overleden. Je blijkt goed te kunnen schaatsen en komt in een moordend systeem, want in Rusland zijn ze niet lief voor jonge sporters. Vervolgens kom je toch bovendrijven en het systeem is zo dat je doping moet gebruiken. Wat dan?

Het is een vraag die NOS-commentator Erik van Dijk hardop stelt in het wekelijkse Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. "Voor mensen die aan de onderkant van de samenleving zitten en het bijna de enige weg naar een beter leven is... Het is niet goed dat het gebeurt, maar je moet het bovenin aanpakken."

Marco Knippen van het Noordhollands Dagblad is veel bezig met doping en de corruptie in de sport. Hij kan zich vinden in de woorden van Van Dijk. "Vraag aan een Keniaanse atleet wat hij van zijn sport vindt en hij zegt: het is mijn beroep. Daar is het echt ontsnappen aan de armoede. Een Nederlander doet het vanuit een passie."

Doping

Aanleiding voor het gesprek is het uitkomen van het tweede rapport van een onderzoekscomité van het wereldantidopingagentschap WADA, waarin meer dan duizend Russische sporters in verband worden gebracht met doping.

"De grote misstand zit natuurlijk in de systematiek die erin zit", meent Knippen. "Het feit dat het in de top zit, dat maakt het bijna tot een onuitroeibaar probleem. En waar was WADA zelf? En waar was het IOC?" Knippen geeft zelf antwoord op zijn vraag: "Zij zijn bezig om hun eigen reputatie te beschermen. Want de laboratoria in Sotsji en Moskou stonden onder auspiciën van het WADA. En toch gebeurt het."

Hij vervolgt: "Uit mails blijkt dat bestuurders van de internationale atletiekfederatie IAAF op de hoogte waren, maar er toch voor kiezen de boel in de doofpot te stoppen. Dus waar ligt het probleem?"
Bange bonden

"Maar de belangen zijn ook heel groot", zegt Van Dijk, die als voorbeeld de wielersport noemt. "Zij hebben schoon schip gemaakt, maar zijn er niet voor beloond. Sponsoren zijn weggelopen, net als zenders en kijkers. Ze hebben er dus eigenlijk meer last van dan profijt."

Volgens Van Dijk schuilt daar ook een kern van het probleem in. "Andere bonden zijn daar angstig voor, denk ik. Ga je de kip met de gouden eieren slachten of ga je het ontkennen?"


In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten sportjournalisten Willem Vissers (de Volkskrant), Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) en NOS-commentator Erik van Dijk aan tafel.

Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie