Binnenland

Moeten bomen boeten voor ons roekeloze rijgedrag?

BNNVARA
foto: Bron Pixabayfoto: Bron Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten bomen boeten voor ons roekeloze rijgedrag?

De overheid heeft 50 miljoen uitgetrokken voor het veiliger maken van de provinciale wegen. Oftewel: voor het kappen van bomen. Want als een automobilist tegen een boom rijdt, ontstaat het idee dat bomen de weg onveilig maken. Vanuit het hele land zijn petities gestart om deze geplande bomenkap te stoppen en te kijken naar een goed alternatief. Een van de initiatiefnemers is Bomenstichting Achterhoek.

Beluister de reportage in Vroege Vogels:

Doden door bermongeval

De meeste dodelijke slachtoffers vallen op gemeentelijke en provinciale wegen. Het gaat daarbij vaak om een bermongeval waarbij een boom de meest voorkomende hindernis is. Bermongevallen worden veroorzaakt door menselijk handelen, zoals te hard rijden, appen, alcohol of vermoeidheid.

Onderzoek en aanbevelingen

Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid op provinciale wegen. Volgens de ANWB voldoet 57% van de wegen niet aan de minimale eisen voor veiligheid, onder andere omdat wegen te smal zijn en bermen te weinig verhard. Er worden ook aanbevelingen gedaan de wegen veiliger te maken, zoals het afschermen van bomen, draagkrachtige bermen, zogeheten rammelstroken en grote obstakelvrije zones. Naar aanleiding van deze onderzoeken besloten provincies veel bomen te kappen. Plannen die voor veel verzet zorgden bij bewoners, die vooral wijzen naar het rijgedrag als oorzaak.

Acties tegen bomenkap

Bomenstichting Achterhoek stuurde een brief naar Minister van Nieuwenhuyizen en is inmiddels in gesprek met het ministerie. Verder zijn er verschillende petities gestart. Een van deze petities heeft inmiddels al meer dan 18.000 handtekeningen opgehaald. Zij vinden dat bomen langs N-wegen juist waardevol zijn onder andere omdat ze zorgen voor vergroening, verkoeling en een leefomgeving vormen voor allerlei dieren.

De initiatiefnemers verzoeken de minister van Infrastructuur en Waterstaat af te zien van het plan bomen te kappen langs N-wegen. Alternatieve maatregelen zouden nader onderzocht moeten, zoals voorlichting en waarschuwingen ter plaatse, specifieke weggebruikers aanspreken en aanpassing van de wegen zelf. Uiteindelijk zouden automobilisten moeten accepteren dat autorijden niet altijd veilig kan.

Lees hier meer over de petitie (sluit woensdag 22 mei)

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie