Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: EK Shorttrack, EK Allround en Sprint en Door de Bril van Eerdmans

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: EK Shorttrack, EK Allround en Sprint en Door de Bril van Eerdmans

Schaatsliefhebbers opgelet! Dit weekend zit vol met wedstrijden op het ijs. Vandaag is de tweede dag van de EK Shorttrack in Dordrecht en de EK Allround en Sprint in het Italiaanse Collalbo. Verder vandaag: oud-VVD politicus Frits Bolkestein is te gast bij Joost Eerdmans in Door de bril van Eerdmans.

EK Shorttrack

Voor de Nederlandse shorttrackers is de EK shorttrack dit jaar een thuiswedstrijd. In Dordrecht doen de kersverse Nederlandse titelhouders Daan Breeuwsma en Lara van Ruijven een gooi naar eremetaal. En natuurlijk is olympisch kampioen Suzanne Schulting ook van de partij.

"Alfamannetje op het ijs" Sjinkie Knegt is niet van de partij in Dordrecht. Hij liep meerdere brandwonden op bij het aansteken van zijn houtkachel. Een ambulance moest er aan te pas komen. Bondscoach Jeroen Otter reageerde aangedaan op de verwondingen van Knegt. Mede door hem en Suzanne Schulting is shorttrack populairder dan ooit.

"Als we zo'n 150 rondjes per dag draaien, wil hij toch tweederde van de rondes op kop rijden. Hij wil altijd laten zien hoe goed hij is, hij wil zijn mannelijkheid en zijn superioriteit tonen. Sjinkie is toch wel het alfamannetje op het ijs", vertelt de succescoach over zijn pupil in Langs de Lijn en Omstreken.

Om 14.30 uur start het zaterdagprogramma met de halve finale van de dames op de 1.500 meter.

EK Allround en Sprint

Het Italiaanse Collalbo is het decor voor de EK sprint en allround bij de mannen en vrouwen. Op de buitenbaan in de Dolomieten verdedigen Sven Kramer en Ireen Wüst hun Europese allroundtitels uit 2017.

Bij de sprinters zijn Kai Verbij en de Tsjechische Karolína Erbanová uit Tsjechië de regerend kampioen.

Voor Ireen Wüst wordt het een bijzondere EK. Ze heeft een turbulente week achter de rug door het overlijden van hartsvriendin Paulien van Deutekom. "Het is heel erg onwerkelijk", kijkt Wüst terug op de uitvaart. "Het mag niet, het hoort niet, het is oneerlijk. Maar het was een waardig afscheid, zoals het bij Paulien past. Het was heel mooi."

De wedstrijden beginnen om 11.00 uur met onder meer drie (!) 500 meter races.

Door de bril van Eerdmans

In het programma Door de bril van Eerdmans bespreekt Joost Eerdmans actualiteiten met prominente gasten die niet bang zijn om voor hun mening of visie uit te komen.

Eerdmans kijkt bijzonder uit naar het gesprek met Bolkestein. "In 1997 verbrak Bolkestein de politieke stilte rondom het vreemdelingenvraagstuk. Zaterdagavond wil ik de eminence grise van de VVD graag bevragen op dit heikele thema. Hoever zijn we opgeschoten met onderwerpen als migratie, integratie en de politieke islam? Wat vindt hij van Thierry Baudet? En gaat Mark Rutte het Torentje verruilen voor Brussel? Kortom, een gesprek over de toekomst van ons land en Europa."

Door de bril van Eerdmans wordt vanavond uitgezonden van 20:00 tot 22:00 uur op NPO Radio 1.

Fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie