Binnenland

Hoedje af voor showcarrousel Binnenhof

AVROTROS
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoedje af voor showcarrousel Binnenhof

De Jortcast gaat vandaag over de mores en gebruiken van het Binnenhof. De Tweede Kamer is net een klein koninkrijk, met eigen regels en routines, een eigen taal, eigen helden en eigen verhalen. Vooral vandaag op Prinsjesdag wordt dit weer eens extra duidelijk. Dr. Carla Hoetink praat over haar boek Macht der gewoonte, waarin ze beschrijft hoe de politieke cultuur van de naoorlogse Tweede Kamer zich ontwikkeld heeft. Van Boer Koekoek tot "Doe zelf normaal". Dr. Kelder neemt de parlementaire cultuur onder de loep.

Zoals andere mensen naar voetbal kijken, zo kijkt dr. Kelder naar de show op het Binnenhof: "Het is eigenlijk entertainment". Dit herkent dr. Carla Hoetink ook.

Quote

Sinds de jaren '70 zie je dat de politieke journalistiek steeds meer in termen van sportverslaggeving is

Dr. Carla Hoetink

Macht der gewoonte

Het boek van Hoetink heeft geen oordeel of het in vroegere tijden beter was. Ze wil vooral laten zien hoe een parlement in zijn tijd functioneert. De politieke cultuur is volgens haar een spiegel van de maatschappij, maar heeft tegelijkertijd een "eigen taaiheid" en dat botst dan weer met de eisen die een samenleving aan zo'n instituut stelt.

De politieke cultuur loopt achter op de samenleving volgens dr. Hoetink: "Historici zeggen ook dat de maatschappelijke gezagscrisis van de jaren '60 pas in de jaren '70 goed in het parlement te zien is."

De cultuur op het binnenhof omschrijft de historica als "informeel", maar, plaatst ze er als voetnoot bij. "Het is een plek waar we nog wel te maken hebben met kenmerken van een instituut waar je wel met enige waardigheid moet optreden."

Ten slotte is dr. Kelder benieuwd of de kloof op dit moment tussen parlement en kiezer groter is dan enige decennia geleden. Dr. Carla Hoetink regeert daarop met een stellig "Nee". Want, zo beredeneert ze: "Ik denk dat het parlement weer center stage is. We kijken graag naar de debatten, het is wat meer theater. Dat is veel slechter geweest in voorgaande periodes."

Arthur Brand (10 augustus 2020)

Ster advertentie
Ster advertentie