Binnenland

Henk Hofland was een radiomonument

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Hofland was een radiomonument

'Journalist van de eeuw' Henk Hofland is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij gaf jarenlang wekelijks commentaar op het nieuws in het legendarische Radio 1-programma Welingelichte Kringen.

Zijn eerste bijdrage op de nationale nieuwszender dateert van 1974. Een van de grappigste radioprogramma’s waaraan Hofland heeft meegewerkt was de succesformule Het Bericht, waarin vele bekende columnisten en schrijvers hun - vaak satirische - visie gaven op een merkwaardig nieuwsfeit. Het Bericht werd af en toe uitgezonden in plaats van Het Pandemonium in de jaren 1985-1987.

In 1999 werd Hofland door zijn medejournalisten uitgeroepen tot ‘Journalist van de eeuw’.

Tot 18 december 2011 was hij ook columnist in het VPRO-programma OVT op Radio 1. Hij maakte 89 columns. Dit zijn er twee:

Test clip Walter R1-1

Test clip Walter R1-1

Zondag 18 december 2011 werd in O.V.T. een special over hem uitgezonden. In april 2013 was Hofland opnieuw te gast bij NPO Radio 1. Hij sprak toen over het overlijden van Jérôme Heldring, 'oergrootvader van alle columnisten'.

Het Mediaforum op NPO Radio 1 wordt Hofland woensdagochtend geëerd. Te gast zijn John Jansen van Galen, Hubert Smeets en Elsbeth Etty.

Jeroen Vullings - biograaf van Hofland - was gisteravond te gast in Met Het Oog op Morgen.

En Nooit meer Slapen stond ook in het teken van een In Memoriam aan Hofland.

Ster advertentie
Ster advertentie