Binnenland
BNNVARA

Landbouw ten koste van natuur en biodiversiteit: dit kun jij daaraan doen

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Landbouw ten koste van natuur en biodiversiteit: dit kun jij daaraan doen

Dat onze manier van landbouw ten koste gaat van landschap, natuur en biodiversiteit is algemeen bekend. Maar hoe kun je daar nou zelf wat aan doen? Onlangs is de coöperatie 'Land van ons', opgericht, waar iedereen lid van kan worden en zo kan bijdragen aan een mooier landschap en meer natuur. Over de coöperatie en wat je kunt doen, wordt verteld in Vroege Vogels.

Land van Ons

Terwijl minister van landbouw Carola Schouten nog steeds échte stappen moet gaan nemen om tot kringlooplandbouw te komen, hebben twee verontruste burgers een idee bedacht. Zij richtten de coöperatie 'Land van ons' op. Daarmee willen ze zelf stukken intensieve landbouwgronden opkopen en die door boeren die veel ecologischer en duurzamer werken, laten beheren.

Achteruitgang biodiversiteit

"Het irriteert me echt dat het zo lang duurt voordat de overheid stappen neemt die leiden naar een duurzamere landbouw", vertelt Franke Remerie, één van de oprichters van 'Land van ons'. Intussen verdwijnen in rap tempo heggetjes en houtwalletjes op het platteland, maar ook insecten en daarmee vogels als de grutto en de veldleeuwerik. "Er groeit nu een generatie mensen op die niet eens weet wat een veldleeuwerik is", zegt Remerie.

Tot een halve eeuw geleden zorgde de toen nog kleinschalige landbouw in Nederland voor een rijkdom aan soorten. De landbouw, zo'n twee derde van het oppervlak van Nederland, was toen nog een bron van biodiversiteit. Daarna zorgde de schaalvergroting voor een achteruitgang in biodiversiteit, niet alleen op de landbouwgronden, maar ook in de aangrenzende natuurgebieden.

Sleutel van herstel ligt in landbouwgrond

Volgens Remerie ligt de sleutel van het herstel van natuur in onze landbouwgrond. Voor een klein bedrag kan iedereen meedoen. De coöperatie heeft al meer dan 1000 aanmeldingen binnen en kan binnenkort al het eerste perceel gaan aankopen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie