Naar homepage
Binnenland

'Begin zo vroeg mogelijk met lessen mediawijsheid'
AVROTROS

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Begin zo vroeg mogelijk met lessen mediawijsheid'

Stuur je een nieuwsbericht zomaar door, of check je eerst of het wel waar is? Waar haal je überhaupt betrouwbare informatie vandaan? Mary Berkhout-Nio van Netwerk Mediawijsheid wil dat er meer aandacht komt voor mediawijsheid op scholen. "Het is een tekortkoming in het onderwijs dat het nu niet wordt besproken", zegt ze in Stax&Toine.

Hoewel Berkhout-Nio ziet dat jongeren zich online prima redden, maakt ze zich ook zorgen. "Ze doen veel online, maar missen kennis over de media en hoe het precies werkt. Algoritmes, nepnieuws, verdienmodellen. Dat soort zaken zijn niet altijd even bekend, en daardoor maken jongeren niet altijd op een wijze manier gebruik van media."

Digitale balanstest

Daarom brengt Mediawijzer.net deze week een digitale balanstest uit, die moet helpen inzicht te krijgen in het mediagebruik. Berkhout-Nio: "We hebben een test bedacht die laat zien hoe je mediagebruik zich verhoudt tot andere dingen die je op een dag moet doen, dus bewegen, gezond eten, enzovoort."

Dat moet vooral een prettig gevoel opleveren, legt Berkhout-Nio uit. "Het draait erom dat je zelf in de hand hebt hoe je media wilt gebruiken, en hoe prettig je je daarbij voelt."

Smartphone in het kampvuur

Floris van der Pol doet niet aan zo’n balans: hij maakte drie jaar geleden een rigoureuze keuze door zijn smartphone in het kampvuur te gooien. "Ik zat tijdens een filosofie-kamp bij het vuur, en toen dacht ik: dit is het moment. Ik heb mijn telefoon gepakt en ‘m erin gegooid."

Het leverde Floris vooral meer rust op. Hij roept andere jongeren op om ook na te denken over hun mediagebruik. "Besef hoe afhankelijk je ervan bent. Ga een experiment aan om te kijken hoe je je tot technologie kunt verhouden."

Voordelen

Mary Berkhout-Nio van Netwerk Mediawijsheid vindt Floris’ methode wel wat heftig. "Ik heb wel de tijd meegemaakt zonder telefoon. Als ik dan weet hoeveel makkelijker mijn leven is, dan ben ik wel een voorstander van het volop gebruiken van media."

"Maar dat moet wel in balans zijn. Hoe breng je balans in je mediagebruik aan? Het gaat erom dat je het zelf in de hand hebt."

Liever luisteren?Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie