Binnenland

Tweede aanslag Spanje; vijf terroristen met bomgordels gedood in Cambrils

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede aanslag Spanje; vijf terroristen met bomgordels gedood in Cambrils

[NOS] In de Spaanse kustplaats Cambrils, ruim 100 kilometer ten zuiden van Barcelona, is een antiterreuroperatie van de politie afgerond. Daarbij zijn volgens de Catalaanse politie vier terroristen gedood die "bezig waren met een terroristische aanval"; een vijfde overleed later aan zijn verwondingen.

De terroristen droegen bomgordels en zijn gedood door de politie toen ze, net zoals gisteren in Barcelona gebeurde, inreden op mensen die over de promenade van het kustplaatsje liepen. Cambrils is een populaire plek in de buurt van Salou.

Bij de aanslag zijn zes burgers en twee agenten gewond geraakt. Hoe hun toestand is, is nog niet bekend.

De eerste meldingen over de aanslag kwamen rond 01.30 uur binnen. De situatie is onder controle, meldde de politie om 03.20 uur op Twitter.

De politie heeft vervolgens verschillende gecontroleerde explosies uitgevoerd om de bomgordels tot ontploffing te brengen.

"De politie heeft hiermee absoluut erger voorkomen."

Barcelona

Volgens de politie is er een verband tussen de aanslag in Cambrils en die van van donderdagmiddag in Barcelona. Daarbij reed een busje in op voetgangers op de Ramblas. De dader is nog steeds voortvluchtig.

Bij de terreuraanslag in Barcelona kwamen zeker dertien mensen om het leven en raakten honderd mensen gewond. Drie Nederlanders raakten gewond; zij zijn buiten levensgevaar. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Explosieven

Er is volgens de politie ook een verband tussen de aanslag in Barcelona en een explosie in een huis in Alcanar, 200 kilometer ten zuiden van Barcelona. Bij de explosie in de woning viel een dode. Volgens een bron bij de Spaanse politie werden er op dat moment explosieven met gasflessen voorbereid, meldt persbureau Reuters.

Bekijk ook: Busje rijdt in op voetgangers Barcelona

Ster advertentie
Ster advertentie