Binnenland
AVROTROS

Hoe lang werkt een mondkapje? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe lang werkt een mondkapje? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden vandaag de kwesties door huisarts Roy Beijaert behandeld.

Hoe lang werkt een mondkapje?

Kun je afname van spiermassa tegengaan bij patiënten die op de ic liggen door middel van pads die elektrische schokjes afgeven? (Aart)

"Het klinkt logisch om zo spieren te trainen, maar ik denk dat je tijdens zo'n kritische situatie op de ic een lijf met al tal van apparaten eraan, zoveel mogelijk met rust moet laten."
"Fysiotherapeuten zorgen er tijdens de opname voor dat de ledematen in beweging blijven. Misschien zijn elektrische schokjes om spieren te trainen mogelijk tijdens de revalidatie, maar de natuurlijke manier werkt beter: voorzichtig weer proberen te lopen."


Kun je zo'n mondkapje in de magnetron stoppen om 'm steriel te maken? (Herman)

"Zo'n magnetron maakt zeker het virus stuk, maar of je kapje heel blijft? Die gaat natuurlijk in de fik. Je kunt zelfgemaakte kapjes ook in de wasmachine doen."


Hoe lang kan het coronavirus besmettelijk zijn op latex- en 'wollen' handschoenen? Kan ik ze een paar dagen laten liggen en daarna gewoon weer gebruiken? (Sjaak)

"Er is onderzoek gedaan naar hoe lang virussen op materialen blijven. Bijvoorbeeld op koper, handvaten en op karton. Op karton is dat 24 uur en op andere materialen een dag of 5."
"Maar de vraag is: hoe lang is het besmettelijk? Die virussen zitten er dan wel, maar of ze dan nog mensen kunnen besmetten weten we nog niet. In de piramides van Egypte zijn virussen gevonden die 4000 jaar oud zijn, maar ze besmetten niet meer."


Houden mensen die positief testen en zelf geen klachten hebben tot in lengte van dagen het virus? (Bernadette)

"Als je besmet bent en je hebt lichte of geen klachten dan hoor ik alle onderzoekers zeggen: het is binnen 10 dagen weg. Maar als je ernstig ziek bent, of je ligt in het ziekenhuis, dan zien ze dat het virus 3 weken of langer bij je kan blijven."


Mijn gezin en ik zijn half maart ziek geweest. Nu na ruim 4 weken heb ik nog steeds reuk-en smaakverlies. Hoelang kan dat duren? (Carina)

"Meestal moet dat na een tot twee weken weer terugkomen. Ik heb geen patiënten gehad bij wie het langer wegblijf. Maar corona is een nieuw virus, dus we weten nog niet alles. Maar zover ik weet komt het weer terug."

Nog meer vragen over het coronavirus of de gevolgen op allerlei gebieden? Stel ze via de NPO Radio 1-app of tussen 15:00 en 16:00 uur naar 0800-1121.

Ster advertentie
Ster advertentie