Binnenland
BNNVARA

De bizarre soap rond de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink

foto: Eenvandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. De bizarre soap rond de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink

De complete top van IT-bedrijf Centric is opgestapt. Het klinkt als niet al te groot nieuws, maar de reden van het opstappen is wel degelijk bijzonder. De top was in conflict geraakt met eigenaar Gerard Sanderink. Deze markante multimiljonair uit Twente ligt al jaren met zijn ex-geliefde in de clinch en dat beïnvloedt ook zijn zakelijke imperium.

In Vroeg! vertellen Paulien Sewuster en Stijn van Gils over deze interessante zaak. Beiden werken ze als journalist voor Het Financieele Dagblad en ze maakten de podcast 'Achter Gesloten Deuren' over het zakelijke en privéleven van Gerard Sanderink.

De man Gerard Sanderink

Voor een stuk in de krant sprak van Gils met Sanderink en hij omschrijft hem als een bijzondere man. Hij heeft bijzonder veel bedrijven, waaronder constructiebedrijf Strukton, onder zijn hoede. Hij is rijk geworden met het opkopen van noodlijdende bedrijven en deze vervolgens om te vormen tot een succes. Hij lijdt een redelijk sober bestaan, maar kan tot den treuren doorprocederen bij de rechter als hij het gevoel heeft dat hem onrecht is aangedaan.

Het conflict

Al jarenlang sleept het conflict tussen Gerard Sanderink en zijn ex-geliefde Brigitte van Egten voort. Van Egten was eerder directeur van een van de bedrijven van Sanderink, maar wordt nu door Sanderink beschuldigd van Fraude. Sewuster en van Gils spraken voor hun podcast met de advocaat van van Egten, die aangeeft dat zij vrijwel alles hebben gewonnen, maar dat Sanderink maar door blijft gaan.

Rian van Rijbroek

Opvallend is de rol van de nieuwe vriendin van Gerard Sanderink, Rian van Rijbroek. Zij 'brak door' bij het Nederlandse publiek door een geruchtmakend optreden in Nieuwsuur waarin zij als zelfverklaard 'cyber security expert' aanschoof om te praten over hacks op overheidsinstellingen. Volgens van Rijbroek zouden geldautomaten in Nederland massaal geld uitspuwen, iets wat nooit is gebeurd.

Van Rijbroek heeft als nieuwe vriendin van Sanderink een enorme invloed, vertellen Sewuster en Van Gils. Het lijkt erop dat zij vanuit de naam van Gerard Sanderink mailt naar hooggeplaatste personen in zijn bedrijven, maar ook naar buiten. Een bijzonder voorbeeld daarvan is de mail naar oud-minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. Hier wordt het verhaal over de 'geld spuwende geldautomaten' opnieuw aangehaald en verdedigd.

Inmiddels zet Sanderink zijn bedrijven in om achter zijn ex-geliefde van Egten aan te gaan. Centric heeft haar aangeklaagd, maar lijkt dat onder grote tegenzin te doen. Het opstappen van het voltallige bestuur van deze IT-gigant lijkt een nieuw hoofdstuk in de 'Sanderink-Soap'.

Benieuwd naar het hele verhaal? Beluister dan hier de podcast van Vroeg!

9-6 De bizarre soap rondom Twentse multimiljonair Gerard Sanderink - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie