Binnenland
EO

Mag je nog wel een hamburger eten in Rotterdam?

foto: Riccardo Antimiani, EPAfoto: Riccardo Antimiani, EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag je nog wel een hamburger eten in Rotterdam?

Met de komst van twee nieuwe vestigingen van Burger King in Rotterdam was voor Sven de Langen de maat vol. De Rotterdamse wethouder voor volksgezondheid wil de fastfoodketens in zijn stad aan banden leggen.

Rotterdamse wethouder wil fastfoodketens aan banden leggen

"Ik dacht: dit wordt wel een beetje te gek. Op z'n tijd houd ik wel van een hamburger. Alleen, de afgelopen vijf jaar zagen we een toename van 33 procent in fastfoodlocaties in onze stad. De helft van onze bewoners heeft overgewicht. De levensverwachting is lager dan elders in het land. Dat is niet te betalen qua zorgkosten. Ik wil een eerlijke kans voor gezond voedsel, en minder fastfood.", aldus de CDA'er.

De wethouder wil via de APV en bestemmingsplannen het aantal fastfoodketens beperken. Hij neemt een voorbeeld aan Italië waar in steden als Florence en Siena hamburger-restaurants zijn geweerd uit het centrum. Alleen de burgers voorlichten over gezonde keuze in voeding is volgens De Langen zinloos.

Betutteling

Leefbaar Rotterdam ziet niets in het plan. "Het is betutteling in het kwadraat", zegt raadslid Michel van Elck. Hij vindt dat burgers prima in staat zijn om zelf de keuze te maken welk voedsel goed voor hen is. Bovendien vindt Van Elck de komst van de ketens goed voor de werkgelegenheid. De meeste gezondheidswinst is volgens het raadslid te boeken door inwoners aan het werk te helpen en de Nederlandse taal te leren spreken.

Ster advertentie
Ster advertentie