Binnenland
KRO-NCRV

Testpaus Pier Eringa zegt dat er een kans is dat er te weinig testaanbieders zijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Testpaus Pier Eringa zegt dat er een kans is dat er te weinig testaanbieders zijn

Bij Testen voor Toegang kun je als ongevaccineerde nog steeds gratis een testbewijs halen, ook na 25 september. Pier Eringa, de voorzitter van Stichting Open Nederland waar de teststraten onder vallen, is klaar voor de golf van nieuwe testen. Vanaf oktober zal het systeem wel veranderen en worden testers betaald per test. “We bieden een scherpe prijs van rond de 12 of 14 euro.” Dit zegt hij tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

400.000 testen

Tot voor kort had Pier Eringa in “slappe weken” 20.000 testen per week, maar ze kunnen er 400.000 testen per dag aan. Dat is mogelijk nodig om de 1,8 miljoen ongevaccineerden een testbewijs te kunnen leveren zodat ze in het weekend een hapje kunnen eten of naar een sportwedstrijd kunnen gaan. Kosten voor deze operatie zijn door het ministerie van VWS geraamd op ruim 630 miljoen euro voor de maanden oktober tot december. De afgelopen maanden is er al een “paar honderd miljoen” aan de teststraten besteed.

Testen bij de Apotheek

Vanaf 11 oktober zal er een nieuwe vorm van aanbesteding zijn en kunnen de aanbieders van de testen intekenen op een nieuwe klus waarbij ze niet weer worden betaald per locatie, maar per afgenomen test. Volgens Pier Eringa, die de afgelopen maanden als crisismanager heeft opgetreden bij de testlocaties als voorzitter van Stichting Open Nederland, zal dat niet leiden tot gaten in het netwerk van testlocaties.

“Ook op het platteland kun je je laten testen om naar het café te gaan”, zegt Eringa. Als het mocht gebeuren dat bepaalde dunbevolkte gebieden niet aantrekkelijk genoeg zijn voor aanbieders die met het wattenstokje in de neus en keel gaan, heeft Eringa een oplossing bedacht: “We zullen dan kunnen testen bij de apotheek of de huisarts.”

Sven Kockelmann in gesprek met Pier Eringa

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie