Binnenland
AVROTROS

'Houd startkabels bij de hand': tips voor rijden in het winterweer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Houd startkabels bij de hand': tips voor rijden in het winterweer

Het winterse weer zorgt voor een schitterend uitzicht en in het weekend hebben we er al veel plezier aan kunnen beleven, maar de werkweek is weer begonnen en voorlopig houdt het winterse weer nog wel even aan. In het hele land geldt code geel voor lokale gladheid en in het Noorden is zelfs code oranje afgekondigd. Moet je toch de weg op? Tom Huyskens van BOVAG vertelt in Stax&Toine waar je dan op moeten letten.

Huyskens geeft als advies toch als allereerst te letten op de banden die onder je auto zitten. Heb je nog zomerbanden? "Dan moet je de weg niet opgaan. Dat is heel onverstandig."

De accu loopt heel langzaam leeg

Daarnaast moet je er volgens Huyskens rekening mee houden dat het koude weer een zware wissel op je accu trekt. "Als de accu er heel lang in zit en niet recent is vervangen, moet je er rekening mee houden dat je startproblemen kan krijgen over een paar dagen. De remedie daarvoor is eigenlijk regelmatig rijden, maar dat is nu niet verstandig."

Ook als een auto stilstaat, verbruikt hij stroom voor het alarmsysteem, de centrale vergrendeling en bijvoorbeeld de klok. "Als je rijdt, heb je een dynamo die de accu weer bij voedt."

Als je dan auto weer op wilt starten en je accu blijkt leeg, dan is het verstandig om startkabels bij de hand te hebben. Dat is wel een tijdelijke oplossing om de auto richting de garage te krijgen. "Na verloop van tijd is de accu gewoon op en is hij aan vervanging toe."

Denk aan de handrem

Heb je een elektrische auto? "Dan dan kan het door de kou zo zijn dat de actieradius een stuk lager is", waarschuwt Huyskens. "Door de kou wordt de spanning en de capaciteit van de accu opgevoerd en kan het zijn dat je nog maar 200 km ver komt, waar je normaal makkelijk de 300 km haalt."

Als het vriest, is het verstandig om de handrem eraf te laten. De handrem kan namelijk vastvriezen en die krijg je niet zo snel los. Als je dan geweld gebruikt om de handrem toch los te krijgen, kun je hem stuk trekken.

"De enige oplossing om te voorkomen dat je handrem vastvriest, is hem in zijn eerste versnelling zetten. Bij een automatische versnellingsbak, moet je hem in neutraal zetten, maar er zeker van zijn dat je niet op helling staat", legt Huyskens uit.

Heb jij antivries ruitenwisservloeistof?

Het kan ook gebeuren dat je deur vast zit gevroren. Huyskens: "Tussen de rubbers van het portier kan vocht komen, waardoor hij vastvriest en dan krijg je de deur niet open." Grof geweld gebruiken om de deur te openen, zal niet werken. De kans is groot dat je dan de rubbers stuk trekt.

Huyskens geeft als tip om je gewicht te gebruiken. "Ga met je hele gewicht tegen de deur hangen, geef een zetje tot je het ijs hoort breken en trek de deur dan met beleid open."

Om te voorkomen dat de deuren in eerste instantie vast vriezen, kun je volgens Huyskens het best op het moment dat wordt aangekondigd dat er koud weer aankomt, de rubbers invetten of insmeren met talkpoeder.

Als laatste tip geeft Huyskens om te controleren of je antivries ruitenwisservloeistof in de tank hebt. Heb je nog normale ruitenwisservloeistof in de tank? "Zorg dat je dit dan bijvult met antivries anders vriest alles vast. Je kan het er gewoon bij gooien. Dat werkt vaak wel tot min vijftien tot min twintig graden."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie