Binnenland
AVROTROS

Jortcast #98: Rechts ouwehoert, links converseert

foto: Femke Halsemafoto: Femke Halsema
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #98: Rechts ouwehoert, links converseert

Rechtse politici drukken zich minder ingewikkeld uit dan linkse politici. Dat blijkt uit een omvangrijke studie die is uitgevoerd door politicologen van de Universiteit van Amsterdam. UvA-politicoloog dr. Bert Bakker licht het onderzoek toe in de Jortcast en dr Kelder neemt en passant nog even het taalgebruik van Kamerleden met hem door.

{podcast audio="78817" caption="Jortcast #98: Politiek taalgebruik- rechts ouwehoert, links converseert" }

Bakker en zijn collega's onderzochten hoe politici in taalgebruik van elkaar verschillen, en of verschillen verklaard kunnen worden aan de hand van de ideologische plaatsing van de politici. "Als we politici schalen op een culturele dimensie, dus als we kijken naar standpunten als immigratie; abortus; de EU, dan zien we dat cultureel rechtse politici wat minder complexe taal gebruiken dan politici die wat linkser op die dimensie scoren."

Immigratie

Maar, wat betreft bijvoorbeeld immigratie: 'grenzen dicht' is natuurlijk sneller gezegd dan een formulering met een vredesverdrag erin. Toch hangt de complexiteit van het taalgebruik niet zozeer van het thema af. "Immigratie kun je op een simpele manier bespreken of op een complexe manier." In het algemeen drukken politici van cultureel rechtse partijen zich dus begrijpelijker uit. Dat zegt echter niks over individuele politici.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De UvA-onderzoekers analyseerden ruim 380.000 speeches van politici wereldwijd. Niet stuk voor stuk zelf gelezen, overigens: "dat hebben we de computer laten doen", zegt Bakker. Als je dat allemaal gaat zitten lezen is het niet te doen."

"Er zijn genoeg linkse politici die hele heldere taal gebruiken, maar als je naar het grote geheel kijkt, zie je wel verschillen", concludeert Bakker. "Het is dus niet zo dat als je mij vertelt tot welke partij een politicus hoort, ik kan zeggen hoe iemand spreekt."

Linkse politici converseren, rechtse ouwehoeren

Ster advertentie
Ster advertentie