Binnenland
BNNVARA

Geweld onder drillrappers moet stoppen: 'Kinderen gaan dood'

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Geweld onder drillrappers moet stoppen: 'Kinderen gaan dood'

Geweld onder jeugd door onder andere drillrap moet stoppen. "Wij moeten de regie terugnemen", zegt Diana Sardjoe van Stichting 'De Moeder is de Sleutel' in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Ismay Sedney, moeder van een drillrapper, kan het geweld onder jongeren niet meer aanzien en trekt in Het Parool aan de bel. "Onze zwarte kinderen zijn bezig elkaar uit te moorden", zegt ze tegen de krant. In De Nieuws BV voegt ze daaraan toe: "Mijn zoon is een van de drillrappers en ik vrees voor zijn leven." In 2016 werd al de 24-jarige zoon van Sedney doodgeschoten, naar aanleiding van een onbenullige ruzie in een snackbar.

Drillrap

Drillrap is een muziekstijl afkomstig uit de Verenigde Staten. Via Engeland is deze vorm van trapmuziek in Nederland terechtgekomen. De stijl kenmerkt zich door de donkere en vooral gewelddadige teksten. In videoclips zwaaien gemaskeerde jongeren uit rivaliserende wijken en steden met messen en andere vuurwapens en dagen ze elkaar uit. Amsterdam kent zeven grote drillrapgroepen.

De regie terugnemen

In het interview met Het Parool wil Sedney duidelijk maken dat ze het geweld en de dreigementen beu is. Ze wil laten zien dat ze de daden van de jongeren zat is, inclusief de daden van haar eigen kind. Bovendien is het volgens haar belangrijk dat moeders de daden van hun kinderen niet goedpraten, "moeders die dat doen zijn onderdeel van het probleem."

Diana Sardjoe beaamt dat: "Die jongens moeten ook stoppen met het te voeden en wij moeten niet meegaan in die angst, we moeten het terugpakken. Dit zijn onze kinderen, wij moeten de regie terugnemen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maatschappelijk probleem

Minister Hugo de Jonge zei eerder over het geweld onder drillrappers dat 'het ligt aan de opvoeding'. "Nee, kerel. Het ligt ook aan jou", zegt Sardjoe. "Want jij grijpt ook niet in. Jij roept alleen maar wat als je op televisie kunt komen."

Volgens Sardjoe moet De Jonge om de tafel gaan zitten en denken hoe kunnen we het samen aanpakken, "want het is een maatschappelijk probleem, niet een etnisch probleem."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Kinderen gaan dood'

"Iedereen moet zijn aandeel oppakken in dit probleem, en niet naar elkaar wijzen", zegt Sardjoe. "Wij hebben ook aangegeven dat wij voor preventief fouilleren zijn, maar we willen wel dat het Caribisch netwerk van de politie erbij betrokken is, de netwerkagenten en de jongeren."

Sardjoe: "Kinderen gaan dood. We kunnen niet wachten dat ze weer een halfjaar om de tafel gaan zitten. Er moet nu ingegrepen worden. Het beste middel dat we nu hebben is preventief fouilleren."

Drillmoeders

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie