Binnenland
NOSNTR

Dreigt er een paleisrevolutie? Theresa May spreekt Lagerhuis toe

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dreigt er een paleisrevolutie? Theresa May spreekt Lagerhuis toe

Dinsdag komt er mogelijk een nieuwe stemming in het Lagerhuis. Voor de derde keer zouden parlementariërs dan voor of tegen de Brexit-deal van premier May stemmen. Ondertussen voeden de berichten zich over een dreigende 'paleisrevolutie', waardoor premier May afgezet zou worden.

De Britse zender ITV meldt dat premier May hardline brexiteers heeft beloofd terug te treden in ruil voor steun voor haar brexitakkoord. Politiek verslaggever Robert Peston schrijft dat op basis van een "betrouwbare bron".

May zou Tory's als Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg hebben gezegd dat ze opstapt als zij haar voorstel, inclusief de door hun zo gehate backstop, accepteren. May zou daarbij geen verdere details hebben gegeven, waardoor onduidelijk is hoe concreet de plannen zijn.

Mocht het haar lukken om de hardliners achter zich te krijgen, heeft ze bovendien nog steeds geen meerderheid voor haar brexitakkoord. De premier zal vermoedelijk alleen haar positie op het spel zetten als ze zeker is van een meerderheid.

Laatste troef

Het akkoord dat nu op tafel ligt zal naar alle waarschijnlijkheid worden geamendeerd door het Lagerhuis, dat vanavond in debat gaat over de zogenoemde indicative votes; een reeks alternatieven voor het huidige akkoord, waarover woensdag gestemd zou moeten worden.

Als May vanavond weer een nederlaag lijdt, wordt haar de controle over het uittredingsakkoord de facto uit handen genomen. Ook wordt vanavond duidelijk of er voor de stemming van woensdag alsnog een derde stemming komt over Mays brexitdeal.

Het aanbieden van haar eigen positie is de laatste troef voor May: ze kan geen aanpassingen meer doen aan het door haar onderhandelde akkoord met Europese Unie, maar weet mogelijk op deze manier alsnog een meerderheid achter zich te krijgen.

May spreekt vanaf 16:30 het Lagerhuis toe. Het laatste nieuws daarover hoor in Nieuws en Co, vanaf 16:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie