Binnenland

Hierom zie je nauwelijks vlinders in de tuin

BNNVARA
foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hierom zie je nauwelijks vlinders in de tuin

Vrijdag 27 juli ging de tuinvlinderteltiendaagse van start. Tot en met vandaag roept De Vlinderstichting iedereen op om mee te tellen in de tuin. Helaas blijkt uit een tussenstand dat er veel minder vlinders worden gezien dan in andere jaren. De laatste cijfers worden in Vroege Vogels genoemd.

Tellen van vlinders is natuurlijk zo moeilijk nog niet: de prachtige fladderende beestjes volg je maar al te graag van bloem tot bloem. In de tuin vallen vlinders op door hun opvallende kleuren en relatief grote vleugels. Maar het kan lastig zijn om de verschillende soorten uit elkaar te houden. Daarom heeft Vroege Vogels een paar soorten op een rijtje gezet!

Vlinders laten zich nauwelijks zien

Gewoonlijk zien tuinbezitters zo'n 5 vlindersoorten rondvliegen in hun tuin, dit jaar zijn dat er slechts 3, meldt De Vlinderstichting. Ook de aantallen liggen veel lager: gemiddeld zag men in andere jaren 15,6 vlinders, in 2018 loopt dat terug naar 7,8. De Vlinderstichting vermoedt dat het extreme weer hier een grote rol in speelt. Met name in het binnenland zijn tuinen kurkdroog en erg warm, en laten vlinders zich nauwelijks zien.

Al 10 jaar organiseert De Vlinderstichting een tuinvlindertelling, om een indicatie te krijgen hoe het met de vlinders in de Nederlandse tuinen gaat. Vorig jaar werden er ook al minder vlinders geteld dan in de voorgaande edities. Dat 2018 een extreem jaar is, blijkt ook uit deze telling. Tuinbezitters zien nauwelijks vlinders want door de hitte en de droogte zijn nectarplanten verdroogd en vinden vlinders nauwelijks voedsel.

Ze sparen hun energie

Maar hoe komt dat nou? Met deze hoge temperaturen gaat de ontwikkeling van vlinders veel sneller dan normaal. Veel vlinders zijn al 'klaar' met vliegen. Terwijl de piek normaal eind juli valt, was dat dit jaar weken eerder. Een andere reden voor de lage aantallen: bij extreme warmte gaan vlinders soms in rust. Ze sparen hun energie omdat er maar weinig voedsel te vinden is. Pas als de omstandigheden verbeteren worden ze weer actief.

Vandaag, zondag 5 augustus, is de laatste dag van de telling. De Vlinderstichting roept op om te helpen de effecten van de droogte in kaart te brengen. Zelfs als er geen vlinders in de tuin te zien zijn, horen we dat graag. Want de afwezigheid van vlinders in de tuin is waardevolle informatie en geeft een indicatie van de zwaarte waarmee de vlinders getroffen worden. Alle waarnemingen worden verzameld op www.vlindermee.nl.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie