Binnenland
NOS

Meer mensen overleden dan geboren in 2022: 'Nog niet eerder gezien'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer mensen overleden dan geboren in 2022: 'Nog niet eerder gezien'

Voor het eerst sinds 1900 zijn er in een jaar meer mensen overleden dan er zijn geboren. Dat blijkt uit een verwachting van het Centraal Bureau voor Statistiek. "Heel bijzonder", noemt Dick ter Steege van het CBS deze ontwikkeling in het NOS Radio 1 Journaal.

"Dat er voor het eerst een natuurlijke krimp van de bevolking is, is heel bijzonder", vervolgt hij. "Dat hebben we nog niet eerder gezien." Het CBS houdt overigens nog een kleine slag om de arm: de cijfers van december zijn namelijk nog niet bekend. "We komen altijd in januari met deze cijfers, dan kunnen we het jaar afsluiten", zegt hij, "maar zo'n verwachting komt meestal wel uit."

Terugblikkend op 2022 noemt hij het 'sowieso een bijzonder jaar'. "Er zijn veel mensen naar Nederland gekomen. Sinds 1946 is de bevolking in absolute zin niet zo hard gegroeid, per saldo kwamen er 228 mensen naar Nederland. Veel mensen uit Oekraïne, maar ook mensen uit andere landen om hier te werken, studeren of bij hun gezin te wonen."

De bevolking nam relatief gezien het meest toe op de Waddeneilanden. "Op Vlieland en Schiermonnikoog", licht Ter Steeg toe, "maar daar wonen al weinig mensen. Als er wat bijkomt, is het al snel relatief veel."

Grote aantrekkingskracht

Ook in de Noord-Oostpolder en Waddinxveen zijn er veel mensen bijgekomen. Naar Waddinxveen zijn veel Nederlanders verhuisd, terwijl de Noord-Oostpolder voor mensen uit het buitenland interessant bleek. "In Waddinxveen is vermoedelijk een nieuwbouwwijk gebouwd", denkt Ter Steeg. In de Noord-Oostpolder zou veel werk te vinden zijn. "Nederland heeft een grote aantrekkingskracht op het buitenland."

Of deze trend - meer overlijdens dan geboortes - stand houdt, weet Ter Steeg nog niet. "De geboortecijfers nemen al jaren af, terwijl de sterfte toeneemt. Het geboortecijfer zal niet hard omhoog gaan, maar de sterfte blijft door de vergrijzing toenemen. De afgelopen drie jaar was die sterfte sowieso wat hoger door corona. Deze dip zou tijdelijk kunnen zijn: als de oversterfte volgend jaar voorbij is, zal het aantal baby's weer hoger zijn dan het aantal mensen dat overlijdt."

Dick ter Steege over de bevolkingscijfers in 2022

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie