Binnenland

Aanklager tribunaal eisen levenslang tegen Mladic wegens genocide

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanklager tribunaal eisen levenslang tegen Mladic wegens genocide

[NOS] De openbare aanklager van het Joegoslavië-tribunaal heeft tegen Ratko Mladic levenslang geëist.

De vroegere leider van het Bosnisch-Servische leger staat terecht voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en het schenden van het oorlogsrecht. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij die misdaden heeft gepleegd tussen mei 1992 en eind 1995, tijdens de Joegoslavische burgeroorlog.

Volgens de aanklager had Mladic maar één doel: het etnisch zuiveren van grote delen van Bosnië. In de praktijk kwam dat neer op het deporteren en uitroeien van moslims, zodat er een "etnisch pure" staat zou ontstaan, uitsluitend bewoond door Serviërs. Als voorbeeld wordt de moslimenclave Srebrenica genoemd.

Verslaggever Mattijs van der Wiel vertelde op NPO Radio 1 over de eis:

De moslimenclave werd in de zomer van 1995 ingenomen door troepen van Mladic. Vrouwen en kinderen werden gedeporteerd. De mannen en jongens vanaf 12 jaar werden vermoord. Dat waren er meer dan 8000. Maar ook elders vonden zuiveringen plaats waarbij mensen werden omgebracht.

De verdediging van Mladic komt de komende dagen aan het woord. Zijn advocaten vinden dat vooral het Westen van hem een zondebok heeft gemaakt. Ze vinden bovendien dat het tribunaal bevooroordeeld is.

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag bepaalt in november volgend jaar welke straf Mladic krijgt.

Lees ook: 'Mladic had maar één doel: het etnisch zuiveren van Bosnië'

Ster advertentie
Ster advertentie