Binnenland
EO

'Indonesië moet excuses aanbieden aan Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Indonesië moet excuses aanbieden aan Nederland'

De SP in de Tweede Kamer wil dat Koning Willem-Alexander zijn staatsbezoek aan Indonesië combineert met het namens Nederland aanbieden van excuses voor het Nederlandse geweld tussen 1945 en 1950. Hans Moll van de Federatie Indische Nederlanders zegt in Dit is de Dag juist dat de Indonesiërs zelf excuses aan moeten bieden.

Volgens Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid voor de SP, kan het excuses aanbieden bijdragen aan het oplossen van allerlei kwesties. "Nederland heeft langer dan 300 jaar Indonesië gekoloniseerd. Daar zijn gewelddadigheden bij voorgekomen. Natuurlijk zijn de Indonesiers daar zelf slachtoffer van geworden, maar er zijn ook veel Nederlanders bij betrokken die als ambtenaar of militair naar toe zijn gestuurd. Zeker nu in het licht van 75 jaar vrijheid, kunnen excuses een extra betekenis geven, juist vanwege de pijnlijke koloniale geschiedenis."

Excuses van Indonesië

De Federatie Indische Nederlanders noemt het een pijnlijke geschiedenis. "Als er excuses worden gevraagd en gegeven, dan denk ik: maak ook eens excuses aan de Indische Nederlandse slachtoffers die slachtoffer zijn geworden in de Bersiap periode. Dat zouden de Indonesiërs moeten doen," aldus voorzitter Hans Moll.

Moll vraagt zich ook af of de Indonesiërs zitten te wachten op excuses van Nederland. "Als je excuses aanbiedt, heb je impliciet ook de verwachting dat de ander een zelfde bereidheid zou moeten vertonen."

Moet de koning excuses aanbieden aan Indonesie?

Ster advertentie
Ster advertentie