Binnenland
NOSNTR

Huren sociale sector vanwege coronacrisis bevroren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huren sociale sector vanwege coronacrisis bevroren

De huren van woningen in de sociale sector (met een huur tot 752 euro) worden dit jaar bevroren in verband met de coronacrisis. Het demissionaire kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. "Dat betekent dat de huurder er nu gemiddeld zo'n 6 euro per maand netto niet op achteruit gaan", zegt politiek verslaggever Roel Bolsius in Nieuws en Co.

Het betekent dat de huren van deze woningen per 1 juli niet mogen worden verhoogd. Hoe het kabinet dat gaat betalen, wordt nog uitgezocht. "Dat is inderdaad de grote vraag: waar gaat het geld gevonden worden? Maar het is allereerst goed nieuws voor huurders van een sociale sectorwoning. Oorspronkelijk was het plan dat de huur maximaal 1 procent bovenop de inflatie mocht stijgen, maar dat is door minister Ollongren nu op 0 procent gezet.

Video niet beschikbaar

Wens van de linkse oppositie

De Kamer nam vorige week een motie aan van de SP samen met GroenLinks en PvdA. De motie kreeg onverwacht steun van de VVD, die bij alle voorgaande voorstellen tegen was. Het CDA noemde dat zo vlak voor de verkiezingen opportunistisch, omdat de VVD steeds tegen was.

CDA, D66 en ChristenUnie willen niet dat woningcorporaties deze verminderde inkomsten gaan 'betalen'. De partijen stellen voor het geld te halen uit de investeringssubsidies die voor bedrijven apart waren gezet.

ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber: "We moeten ervoor zorgen dat woningcorporaties hier niet voor opdraaien. Zij hebben financiële armslag nodig om die broodnodige woningen te kunnen blijven bouwen."

200 miljoen euro

Demissionair minister Ollongren trekt jaarlijks 200 miljoen euro uit om woningcorporaties en andere verhuurders te compenseren. Ollongren: "Het is voor mensen belangrijk dat er voldoende nieuwe woningen bij komen en dat woningen onderhouden worden en duurzaam worden gemaakt."

Het ziet ernaar uit dat er een Kamermeerderheid is om deze 200 miljoen euro te bekostigen uit de reserves voor de BIK.

Sociale huur

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie