Binnenland

Amsterdam zet experimenten met regelluwe bijstand door

foto: Kamerbreedfoto: Kamerbreed
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam zet experimenten met regelluwe bijstand door

[AVROTROS] De gemeente Amsterdam is niet van plan nog langer te wachten met het uitvoeren van experimenten met een regelluwe bijstand. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken "staat erg op de rem", zegt de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart (SP) zaterdag in het NPO Radio 1-programma Kamerbreed.

Niet alleen Amsterdam, maar ook Utrecht, Groningen en Tilburg willen experimenteren met een regelluwe bijstand. "We willen graag kijken wat het doet met mensen als je ze wat laat doen naast de uitkering, zoals op een bescheiden schaal bijverdienen, vrijwilligerswerk zonder de sollicitatieplicht en wat dat met de stad doet. Dat willen we al een hele tijd, want we zijn al tweeënhalf jaar lang in gesprek met de staatssecretaris. Maar er komen voortdurend nieuwe vragen, opmerkingen en bezwaren. En daar zijn we nu een beetje klaar mee", betoogt Vliegenthart. "En dus hebben de steden gezegd: wij gaan beginnen. Staatssecretaris, als u met ons mee wilt komen, 1 juli starten wij en u kunt van harte met ons mee. En als u niet meekomt, dan gaan wij toch los."

Nadenken

Vliegenthart had zaterdagochtend een overleg met staatssecretaris, samen met de wethouders uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Hij heeft toen ook die boodschap afgegeven. Vliegenthart: “Ze zei dat ze graag met ons mee zou willen komen, maar dat ze nog even moest nadenken hoe ze dat op een goede manier kan doen en dat ze nu de ruimte gaat zoeken om dat ook te organiseren. Wij gaan in ieder geval aan de slag en ik neem graag de staatssecretaris mee in Amsterdam, zoals mijn collega’s in Tilburg, Utrecht en Groningen dat ook doen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie