Binnenland
AVROTROS

Officieren van justitie krijgen les in communiceren in show van Wendy Hoogendijk

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Officieren van justitie krijgen les in communiceren in show van Wendy Hoogendijk

Minister Sander Dekker wil dat officieren van justitie meer aandacht hebben voor nabestaanden. Als 'huiswerk' worden ze naar de voorstelling Radiostilte van Wendy Hoogendijk gestuurd. Ze vertelt hoe ze het OM bereikt in haar show, die inmiddels verplicht is, in Radio EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Een belangrijk thema in de voorstelling van Wendy is de Babylonische spraakverwarring tussen haar en het personeel van het Openbaar Ministerie: "Het was alsof we twee verschillende talen spraken. Wij zaten vol emotie, zij denken vanuit protocollen en het wetboek", vertelt ze. In het toneelstuk beeld ze dit letterlijk uit, in een scene waarin ze verschillende talen spreekt.

Roekeloos rijgedrag

Wendy verloor haar vader ruim 7 jaar geleden. Hij werd aangereden door een jonge, dronken autobestuurder die door rood reed. De communicatie met de officieren van justitie in de rechtszaak die volgde verliep soms moeizaam.

Kwalijk nemen doet ze het de officieren van justitie niet: "De één heeft behoefte aan een arm om de schouder, de ander wil juist juridisch geïnformeerd worden. Er is niet één juiste manier van communiceren."

'Ik sloot totaal niet aan bij belevingswereld nabestaanden'

Over haar rouwproces maakte ze het toneelstuk 'Radiostilte', een hommage aan haar vader. De top van het OM was zo onder de indruk van de voorstelling, dat ze haar personeel verplichtte de voorstelling te zien.Een van de bezoekers was Michiel Zwinkels, hoofdofficier in Den Haag. De voorstelling raakte hem. "Ik denk dat dit toneelstuk heel erg helpt om officieren bewust te maken van de belevingswereld van slachtoffers."

Zelf vindt hij gesprekken met nabestaanden ook nog altijd lastig: "Ik heb weleens een gesprek gehad met nabestaanden en die waren er van overtuigd dat hun kind was vermoord. Ik probeerde uit te leggen waarom het geen moord was, maar doodslag. Achteraf besefte ik dat wat ik zei totaal niet aansloot bij hun belevingswereld."

Wendy Hoogendijk over spelen voor officieren van justitie

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie