Binnenland

Waarom komen er nog gasten naar talkshowstudio's? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom komen er nog gasten naar talkshowstudio's? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door onze vaste huisarts Wieger van de Kolk. Dit is een selectie uit alle vragen.

Luister hier het hele spreekuur terug

Hoe kan het dat er iedere dag nieuwe besmettingen bijkomen, terwijl we ons zo goed aan de regels houden? (Burney)
"In een laboratoriumsetting zou het gelden. In een ideale samenleving zou het virus uitsterven met deze maatregelen, maar de praktijk is natuurlijk anders", zegt huisarts Wieger van de Kolk.

Door de 1,5-meter regels raken we elkaar niet meer aan, terwijl dat fysiek contact ook goed is voor ons immuunsysteem. Wat voor negatieve gevolgen hebben de maatregelen? (Christa)
Huisarts Wieger van de Kolk vindt het een terechte vraag. "Het is bekend dat aanraken nodig is voor mensen, om te kunnen blijven leven. Er is onderzoek bij verwaarloosde aapjes, die gaan er echt aan dood. Huid-op-huid-contact is belangrijk. We maken oxytocine aan bij aanraking."

Van der Kolk ziet wel degelijk een aandachtspunt. "Ik deel de zorg. We hebben de contacten echt nodig, dus daar zullen we een evenwicht in moeten vinden. Gelukkig kunnen de meeste mensen elkaar binnenshuis wel aanraken."

Waarom moeten de gasten bij de talkshows nog steeds in de studio komen? (John)
Voor de gelegenheid is deze vraag voorgelegd aan Op1-hoofdredacteur Herman Meijer. Hij is helder: "We zijn een talkshow, en daarin nodig je mensen aan tafel uit. Dat is het beste voor de informatieoverdracht, en de interactie tussen publiek en presentatoren. Dat is belangrijk, want op dit moment vervullen we voor veel mensen een belangrijke rol in de informatievoorziening, dagelijks zo’n 1,5 miljoen."

"Daarnaast doen we alles binnen de 1,5 meter", gaat Meijer verder. "Er wordt niet geschminkt, gasten nemen geen extra bezoek mee. Dus misschien zijn we nog wel veiliger dan de bouwmarkt en de vuilstort bij elkaar."

Mijn man en ik hebben corona. Ik ben thuis telkens alles aan het schoonmaken. Heeft dat zin? (Jolanda)
"Je kunt elkaar binnenshuis niet meer besmetten. Dus als er geen andere mensen bij u op bezoek komen, wat natuurlijk ook niet mag, dan kun je er iets soepeler in optreden", vertelt huisarts Wieger van de Kolk.

Ik werk in een supermarkt. De meeste klanten doen het goed, maar sommigen lopen vlak langs me. Ik hou dan mijn adem in, maar heeft dat nut? (Bart)
Huisarts Wieger van de Kolk: "Waarschijnlijk niet zo heel veel. Maar het is een natuurlijke reflex. Als er rook van een barbecue komt, draaien we ons hoofd ook weg. Maar je moet het effect niet overschatten."

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie