Binnenland
MAX

Hoe gaat het nu met vastgeketende Brandon?

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gaat het nu met vastgeketende Brandon?

Op 18 januari 2011 zond de EO een schokkende documentaire uit over de verstandelijk beperkte Brandon. De jongen van 18 zat in een instelling en werd vanwege woede-uitbarstingen al drie jaar lang vastgeketend. De beelden van Brandon, die anderhalve meter leefruimte had, maakten veel los. In Villa VdB vertelt de moeder van Brandon hoe het nu met hem gaat.

"Toen ie klein was, was het eigenlijk een hele normale jongen", zegt moeder Petra van Ingen. "Het enige was dat hij dingen deed, die anderen niet durfden. Zijn vriendjes zeiden dan bijvoorbeeld; spring van het dak en dan deed hij dat gewoon. Thuis was hij wel heel druk. We dachten dat hij gewoon ADHD had."

Door zijn toenemende woedeaanvallen, waarbij hij veel vernielde, was het op een gegeven moment niet meer houdbaar om Brandon thuis te laten wonen. Uiteindelijk ging hij naar een instelling. "Daar waren ze bang voor hem en ketenden ze hem vast. Alleen als hij alleen in zijn slaapkamer was, mocht hij los." Zeker drie jaar kwam Brandon niet buiten.

Uiteindelijk vond een medewerker van de instelling dat het zo niet langer kon. “Dat was Iris”, zegt de moeder van Brandon. "Die kon dat niet meer aanzien en heeft de EO gebeld. Journalisten van de EO kwamen toen bij mij aan de deur met de vraag of ze dat mochten filmen. Maar de instelling liet niemand van buiten toe, dus toen hebben we het zelf stiekem gefilmd."

De beelden hadden enorme impact. Tot in Den Haag werd geschokt gereageerd. In de Tweede Kamer volgde een spoeddebat. Brandon werd overgeplaatst naar een andere instelling. Het gaat nu heel goed met hem, aldus moeder Petra. "Hij werkt, hij gaat op vakantie en heeft een vriendin." In de nieuwe instelling gaan ze heel anders met hem om. "Als hij nu zo’n bui heeft, proberen ze hem af te leiden. Door even te gaan voetballen bijvoorbeeld", besluit zijn moeder Petra van Ingen.

foto: Petra van Ingen

Zo ziet Brandon er tegenwoordig uit

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie