Binnenland
NOSNTR

Avondklok gaat er komen: vanaf 21.00 uur in plaats van 20.30 uur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Avondklok gaat er komen: vanaf 21.00 uur in plaats van 20.30 uur

De avondklok gaat niet vanaf 20.30 uur, maar vanaf 21.00 uur gelden. In de Tweede Kamer is een meerderheid om het oorspronkelijke plan van het kabinet een half uur uit te stellen en demissionair premier Rutte zal de aanpassing overnemen.

"Die draai is snel gegaan want in november had de Kamer nog uitgesproken dat die avondklok er niet ging komen. Maar premier Rutte hield vandaag in de Kamer een vurig pleidooi waarbij het voornaamste argument de angst voor het Britse virus was. Dat kan ertoe leiden dat over een paar maanden de ziekenhuizen voller liggen dan een jaar geleden en dat is een schrikbeeld voor bijna iedereen hier. Daarom was de Kamer wel bereid om naar die avondklok te kijken als maatregel, maar dan niet zoals premier Rutte had voorgesteld want 20.30 uur is te vroeg voor velen", zegt politiek verslaggever Wilma Borgman in Nieuws en Co.

"Ietsjes later"

Het initiatief voor de motie komt van D66 en wordt in elk geval gesteund door VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50Plus. Dat is een meerderheid. Het uitstel moet het draagvlak voor de maatregel vergroten. De Kamer denkt dat de avondklok voor veel mensen draaglijker is, als hij later begint.

Rutte zei eerder vandaag in het debat dat het misschien "ietsje later" kan dan 20.30 uur, maar niet later dan 21.00 uur.

Avondklok Den Haag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie