Binnenland
KRO-NCRV

Topman Philips: kijken of we dichter bij klant kunnen produceren

foto: philipsfoto: philips
  1. Nieuwschevron right
  2. Topman Philips: kijken of we dichter bij klant kunnen produceren

Hans de Jong, president van Philips Nederland zegt dat ze vooral aan het begin van de coronacrisis de overheid te hulp zijn geschoten. Denk aan de beademingsapparaten, CT-scans en het massaal delen van data. "We zijn nu meer voorbereid", aldus De Jong tegen Sven Kockelmann in 1 op 1.

Philips was deze zomer in het nieuws met de 43.000 beademingsapparaten die het aan de Verenigde Staten zou leveren. Maar de Amerikaanse regering heeft een gedeelte van de bestelling afgezegd. Volgens het Huis van Afgevaardigden waren de machines te duur. De Jong zegt dat deze bewering "niet helemaal juist is". 'We zijn open en transparant hierover geweest. Die prijzen zijn netjes wereldwijd marktconform, dat hebben we zelf ook getoetst." Toch is Philips nooit naar Amerika afgereisd om die toelichting te geven: "Dat is nog niet gebeurd, daar speelt wellicht de politieke situatie van nu ook mee."

30.000 beademingsapparaten over

Nu heeft Philips dus 30.000 beademingsapparaten in de opslag staan, van de deal met de VS die niet door ging. Jesse Klaver riep eerder bij 1 op 1 op deze machines aan te kopen voor Nederland. Maar dat is niet gebeurd. De Jong: "Er zijn hier inmiddels voldoende beademingsapparaten en er is genoeg voorraad." Een andere mogelijkheid is ze aan Afrika te verkopen en daar zijn ze bij Philips "tot op de dag van vandaag mee bezig". Maar De Jong voegt hieraan toe dat het zeer gevoelige apparatuur is die op een high tech IC-afdeling thuishoort en dat er in Afrika niet genoeg personeel is om deze apparaten te bedienen.

Europa

Wat deze crisis ons heeft geleerd, is dat we niet te afhankelijk moeten zijn van landen als China en India. De Philips topman concludeert: "Dat heeft ons wel kwetsbaar gemaakt." Alhoewel we niet moeten zeggen dat het allemaal fout is geweest, "want medicijnen en producten zijn hierdoor wel goedkoper geworden."

Philips is een globaal opererend bedrijf en van de totale omzet van 19 miljard wordt maar een half miljard in Nederland omgezet. Komt er meer productie terug naar Nederland? "We moeten kijken naar de zelfregie van ons eigen continent", vindt De Jong. Maar makkelijk is het niet, want bijvoorbeeld zo'n beademingsmachine bestaat uit 600 verschillende onderdelen die vanuit de hele wereld komen. En juist die globale assemblage maakt "in deze politieke onzekere tijden, een productie ook weer stabieler".

Topman Philips: 'We kijken of we dichter bij huis kunnen produceren'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie