Binnenland
NOSNTR

'We moeten drie dingen verbeteren: ons eigen gedrag, ons eigen gedrag, ons eigen gedrag'

foto: RTV Oostfoto: RTV Oost
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten drie dingen verbeteren: ons eigen gedrag, ons eigen gedrag, ons eigen gedrag'

Er zijn veel bestuurders die bijna wanhopig hun burgers oproepen om zich aan de coronamaatregelen te houden. Ze merken dat het, zo vlak voor de feestdagen, de verkeerde kant op gaat met de coronacijfers.

"Deze week zei ik tegen mijn secretaresse dat het mijn vijfde condoleance is die ik stuur", zei de burgemeester van Hengelo, Sander Schelberg, in Nieuws en Co. "Dat waren twee mensen uit de eigen familie, twee mensen uit mijn vriendenkring en een iemand die voorzitter was van de carnavalsvereniging."

Afgelopen woensdag riep de Duitse bondskanselier Merkel haar burgers op om zich aan de coronamaatregelen te houden. "Anders zou het de laatste Kerst met de grootouders kunnen worden", zei ze.

Een soortgelijke oproep deed Schelberg.

Twente

In Twente gaat het niet goed met de besmettingsaantallen. Die liggen hoger dan het landelijke gemiddelde. "We staan al vier weken in het linkerrijtje van de aantallen. We zitten nog by far te hoog."

"De feiten liggen er. Je moet wel ziende blind of horende doof zijn om te zien dat corona om ons heen is."

Die cijfers maken Schelberg boos. "Als ik zie dat er ook vandaag weer 160 kilometer file staat, dan word ik wanhopig. Dan denk ik: in maart en april kon het wel." De burgermeester vindt dat mensen nog te veel naar het werk gaan en dus te weinig thuis werken.

Samenleving

Het stak Schelberg ook dat er veel mensen de stad in gaan om te shoppen. "Ik begrijp ook wel dat mensen vragen: 'Maakt mijn ene beslissing uit?'. Ja, dat maakt uit. In een samenleving is dat zo. Met de nadruk op het woord 'samen'."

Maar de winkels sluiten is voor de Hengelose burgemeester ook geen optie. "Je kunt ook verspreid over de dag gaan winkelen. Als mensen zich aan alle maatregelen houden, dan hoeven de winkels ook niet dicht."

En ook hoeven de Twentenaren zich geen zorgen te maken over een verzwaring van de maatregelen. "We moeten nog drie onderdelen verbeteren: dat is ons eigen gedrag, ons eigen gedrag, ons eigen gedrag."

Omkijken naar de zorg

Schelberg refereert naar het feit dat het weekblad Elsevier de zorgmedewerkers hebben uitgeroepen tot mensen van het jaar. "Je kunt niet zeggen: 'Dat vind ik terecht' en tegelijkertijd met veel mensen aan het kerstdiner zitten."

"Maar hoe mooi is de kerstgedachte om naar de verpleegkundigen en de samenleving om te kijken", besluit de Hengelose burgemeester.

schelberg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie