Binnenland
MAX

'Deze producten bevatten niet wat je wel zou verwachten', nominaties Gouden Windei bekend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Deze producten bevatten niet wat je wel zou verwachten', nominaties Gouden Windei bekend

Consumentenorganisatie Foodwatch heeft vanmiddag in Villa VdB de genomineerden voor het Gouden Windei bekend gemaakt. Dat is de prijs voor het meest misleidende voedselproduct van het jaar. "Het probleem van misleiding is groot en structureel", zegt Frank Linder van Foodwatch tegen presentator Jurgen van den Berg.

Vanaf nu kan er een maand lang gestemd worden op verschillende producten. Foodwatch vraagt met de verkiezing aandacht voor misleidende verpakkingen en etiketten die voedselfabrikanten gebruiken om hun producten te verkopen. Volgens Lindner zijn huishoudens in Nederland jaarlijks ‘bijna’ 2000 euro kwijt aan boodschappen die misleiden. Landelijk zou het gaan om een bedrag van 8,7 miljard euro.

Petitie

Foodwatch kreeg dit jaar weer honderden meldingen van consumenten die werden misleid. Hieruit worden de kandidaten voor het Gouden Windei geselecteerd. Daarnaast doet Foodwatch aanvullend onderzoek naar de producten. "Naast het Gouden Windei loopt er ook nog een petitie van ons. Hierin vragen we aandacht voor het aanpakken van de misleiding door grote voedselbedrijven," aldus Lindner. "Met al die miljarden euro's die we kwijt zijn aan misleiding in het achterhoofd wordt het hoog tijd dat voedselfabrikanten via hoge boetes gaan meebetalen."

De genomineerden

Wat zijn dan de genomineerden van dit jaar? Lindner zet ze voor ons op een rijtje en vertelt wat er mis mee is:

- Hero B'tween Protein. "Een onzinnig extra-eiwitproduct, je krijgt via je gewone eten al genoeg eiwitten binnen. Bovendien is de verpakking veel te groot", aldus Lindner.

- Blue Band Roombeter. "Room-BETER is precies de misleiding. Het is een plantaardig product, maar je herkent de verpakking als roomboter. Terwijl het dat dus niet is. Hier zijn we als Foodwatch het meest over getipt."

- Apple Bandit 0.0 Cider. "Dit is geen cider, maar frisdrank met appelsapsmaak. Je kan het vergelijken met een frisdrank met appelsmaak in de supermarkt, maar dan is deze variant vijf keer zo duur."

- Lidl / Crownfield 7 granen ontbijt. "Op de achterzijde zie je de zeven graansoorten even groot afgebeeld. Maar kijk je naar de ingrediëntenlijst dan zie je dat er 88% volkoren tarwemeel in zit, terwijl er van die andere graansoorten zoals maïs en haver maar 2% in zit."

- Danio Romige Kwark Pistachesmaak. "De enige pistache die je tegen gaat komen bij dit product zijn de plaatjes op de verpakking. Er zit geen grammetje verse pistache in, laat staan pistache-extract. Wel zitten er aroma's in, maar Danio wil ons niet zeggen wat daar het basisproduct van is."

Iedereen kan hier stemmen op het Gouden Windei.

foto: FoodWatch

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie