Naar homepage
Binnenland

Van spugen tot steekwapens, steeds meer incidenten tegen boa's: 'Bijna dagelijks'
KRO-NCRV

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Van spugen tot steekwapens, steeds meer incidenten tegen boa's: 'Bijna dagelijks'

Het aantal incidenten tegen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) neemt alleen maar toe. De afgelopen maanden vonden er bijna dagelijks incidenten plaats. Het gaat daarbij van uitschelden en spugen in het gezicht, tot bijna-steekincidenten en heftige geweldsincidenten, zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP in 1 op 1. "De incidenten worden steeds heftiger."

Precieze cijfers heeft de boa-bond niet. Wel merken ze dat de 'lontjes steeds korter' worden, en dat mensen hun frustraties uiten. "Bijna dagelijks zijn er steekincidenten en heftige geweldsincidenten", zegt Gerrits. "We zien echt steeds vaker dat mensen steekmiddelen, wapens, bij zich hebben, waarmee je andere mensen kunt verwonden."

Boa's worden steeds terughoudender met handhaven, toch hoort Gerrits van zijn achterban dat er steeds meer bekeuringen worden uitgeschreven. "Cijfers daarvan heb ik niet, die liggen bij het OM."

Landelijke bevoegdheden

Gerrits pleit ervoor dat boa's landelijke bevoegdheden krijgen, zodat ze ook in andere gemeenten kunnen worden ingezet. Recent gebeurde dat in Schiedam, waar het voltallige boa-korps in quarantaine zat. "Dat is opgevangen vanuit Rotterdam. Dat is toen allemaal netjes geregeld met een convenant, maar je bent wel heel kwetsbaar. Wij vinden het dus ook heel belangrijk dat die boa landelijke dekking krijgt."

De Nederlandse Boa-bond pleitte vorige week voor landelijke corona-regels. Voorbeeld daarvan is een algemeen geldende mondkapjesplicht. Daar is BOA ACP niet voor, zegt Gerrits: "Ik ben het daar niet mee eens. Ik denk dat er een mondkapjesplicht moet komen daar waar dat nodig is. Ik zie geen verschil tussen lokaal of landelijk handhaven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie