Binnenland

Van Agt ziet niks in kernwapenplan Trump

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Agt ziet niks in kernwapenplan Trump

[AVROTROS] President Donald Trump wil dat de VS weer de meeste kernwapens van de wereld heeft. “Het zou een droom zijn als geen enkel land kernwapens zou hebben. Maar als ze er toch zijn, dan moeten wij de meeste hebben,” zegt hij in een interview tegen persbureau Reuters.

Van Agt ziet echter niks in het kernwapenplan van Trump. “Of je nou 6800 atoombommen hebt klaarliggen, zoals ze dat kennelijk in Amerika hebben, of 7000 zoals in Rusland. Daar wordt geen oorlog door verloren of gewonnen.” Dat zegt voormalig premier Dries van Agt in Radio EenVandaag. “Maar voor de psychologie van de kwestie maakt het wel uit.” Van Agt was en is bepaald geen voorstander van kernwapens. Ook niet toen zijn kabinet begin jaren ’80 het dubbelverdrag sloot, waarin groen licht werd verleend aan de plaatsing van 48 kruisraketten in Nederland. Dubbelverdrag, want aan de andere kant zette dit verdrag Rusland aan tot ontwapening.

Van Agt voelde zich destijds voor een duivels dilemma geplaatst: “Ieder verstandig mens is tegen kernraketten”, zei Van Agt toen in een debat met Van Uyl. Daarom moest er ook onderhandeld worden met de Russen over ontwapening. Maar dat moet er wel iets te onderhandelen zijn, vond hij toen. Trump zegt nu: eigenlijk moeten we ervan af, maar om er vanaf te kunnen moeten we ze eerst hebben. Maar Van Agt vindt: “Ik heb Trump eigenlijk alleen maar horen zeggen dat hij de grootste wil zijn. Het is niet voorstelbaar dat de VS niet het land zal zijn met de meeste kernwapens. Hij wil de aller zwaarst bewapende zijn. America first in een nieuw opzicht.”

Quote

Het gaat niet om de meeste kernwapens, maar om de zwaarst bewapende te zijn

Dries van Agt

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens de anti-kernwapenstichting Ploughshares Fund bezitten de Verenigde Staten 6.800 kernkoppen en Rusland 7.000. In het nucleaire verdrag New START hebben Rusland en Amerika juist afgesproken dat ze vanaf 2018 evenveel kernwapens hebben en dat het aantal tien jaar gelijk moet blijven. Obama sloot dit verdrag met zijn toenmalige ambtsgenoot Dimitri Medvedev, maar Trump noemt het een eenzijdige deal: “nog zo’n slechte deal dat het land heeft gemaakt. We gaan vanaf nu goede deals maken.”

Luister hier het hele gesprek met Dries van Agt terug:

Tsar Bomda - het grootste kernwapen ooit

Op het hoogtepunt waren er wereldwijd ongeveer 70.000 kernwapens, dat was in 1985 tijdens de Koude Oorlog. Tegenwoordig zijn er 15.000, waarvan Rusland en Amerika het overgrote deel in handen hebben. Een wereldwijde nucleaire oorlog zou de aarde bijna onbewoonbaar maken, één kernwapen kan al miljoenen levens kosten. De Amerikaanse wetenschapper Alex Wellerstein ontwikkelde een Nukemap om te laten zien hoe groot de verwoesting kan zijn bij een dergelijke ontploffing. Wat als er kernwapens op Nederland zouden worden afgevuurd? Deze kaart laat zien wat er zou gebeuren als de Tsar Bomba - het grootste kernwapen dat ooit is ontworpen, maar niet daadwerkelijk gemaakt - in Amsterdam zou ontploffen. Er zouden 1.942.690 doden en 3.572.490 gewonden vallen.

Ster advertentie
Ster advertentie