Binnenland

Amerikaanse staten naar de rechter om Obamacare te redden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse staten naar de rechter om Obamacare te redden

[NOS] Achttien Amerikaanse staten stappen naar de rechter om te voorkomen dat president Trump de subsidies voor Obamacare stopzet. Zorgverzekeraars krijgen overheidssteun om de zorgverzekering betaalbaar te houden voor de lage middeninkomens.

Met een nieuw plan opende Trump donderdag een nieuwe aanval op de wet. Naar verwachting zullen een miljoen arme Amerikanen hierdoor hun ziektekostenverzekering verliezen.

Aanklagers in actie

Met het stopzetten van de subsidie zal de prijs voor de ziektekostenverzekering zo hoog worden, dat rijken hem zullen opzeggen, waardoor de premie voor de andere inkomensgroepen onbetaalbaar wordt, zegt de openbaar aanklager van Connecticut. Zijn collega in New York noemt het een poging het systeem op te blazen.

De openbaar aanklagers van staten als Californië, Connecticut, Kentucky, Massachusetts en New York, allen van de Democratische partij, hebben de aanklacht tegen de regering-Trump ingediend bij het federaal hof in Californië. Ze willen afdwingen dat de eerstvolgende subsidiebetaling gewoon doorgaat. Minister Sessions van Justitie heeft gezegd dat hij die niet zal betalen.

Rijk maken

Trump is van plan de subsidie met ingang van volgende week te schrappen. Hij zei dat hij Obamacare "stap voor stap" wil afbouwen. De kosten van de overheidsbijdrage zijn dit jaar zo'n 7 miljard dollar en zouden volgend jaar oplopen tot 10 miljard, volgens het Congres.

"Ik wil de verzekeringsmaatschappijen niet rijk maken", zei Trump tegen verslaggevers bij het Witte Huis, "ze verdienen een fortuin aan dit soort inkomsten."

Tot nu toe zijn pogingen van Trump om Obamacare af te schaffen gestrand in het Congres, door toedoen van een handjevol senatoren van zijn eigen Republikeinse partij.

Ster advertentie
Ster advertentie