Binnenland

'Verbazing, verbijstering en boosheid over gang van zaken bij KNVB'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verbazing, verbijstering en boosheid over gang van zaken bij KNVB'

"Het is een madhouse in Zeist, daar kun je een boek over schrijven." Chef voetbal Arno Vermeulen van de NOS oordeelt op NPO Radio 1 hard over de situatie bij de KNVB. "Het wordt tijd dat ze daar schoon schip gaan maken want dit slaat helemaal nergens op."

De feiten op een rij: vorige week wordt bekend dat teammanager Hans Jorritsma van Oranje na 20 jaar het veld moet ruimen. Vrijdag geeft technisch directeur Hans van Breukelen een persconferentie waarin hij uitlegt dat hij er niet is uitgekomen met Ruud Gullit, die mogelijk de opvolger zou worden van de vertrokken assistent-bondscoach Dick Advocaat. Gisteren maakt de KNVB bekend dat Bert van Oostveen stopt als directeur betaald voetbal en gisteravond vertelt Ruud Gullit in RTL Late Night dat de enige overgebleven assistent-bondscoach Marco van Basten ook weggaat bij de KNVB. Hij heeft een baan aangeboden gekregen bij de wereldvoetbalbond FIFA.

Vermeulen kan er niet over uit. "We zijn op dit moment het meest belachelijke voetballand ter wereld", vertelt hij in het Radio 1 Journaal. "Ik voel verbazing, verbijstering en boosheid over het amateurisme van mensen die bij de voetbalbond de regie in handen hadden moeten nemen."

'Van Breukelen moet weg'

Vooral Hans van Breukelen had het wat hem betreft anders moeten aanpakken. "Het is onbegrijpelijk dat het hem niet is gelukt om Gullit binnen te halen", vindt Vermeulen. Van Breukelen gaf vrijdag een persconferentie over die afgeketste deal, maar zweeg over het opstappen van Van Basten, volgens Van Breukelen omdat hij dat zo had afgesproken. Vermeulen: "Van Breukelen heeft iedereen op het verkeerde been gezet en maar een half verhaal verteld. Ik vind niet dat je kunt blijven zitten als je zo'n streek uithaalt met heel Nederland. Het is weer een enorme blunder, van de KNVB en van de afdeling communicatie."

De spelers en Danny Blind moeten zich ondertussen voorbereiden op de wedstrijden tegen Griekenland (vriendschappelijk) en Zweden (WK-kwalificatie). Vermeulen: "Je kunt als Danny Blind wel zeggen dat je je er niets van aantrekt, maar dat is moeilijk vol te houden nu Van Basten naar de FIFA vertrekt. Die gaat nu een soort afscheidsronde maken terwijl Nederland op zijn minst gelijk moet spelen tegen Spelen. We moeten alle neuzen dezelfde kant op krijgen en het is te hopen dat de spelers zich er vanaf kunnen draaien."

Ruud Gullit is vanavond te gast in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1

Zie ook: Van Oostveen vertrekt als directeur bij KNVB

Ster advertentie
Ster advertentie