Binnenland

Hypotheek via tussenpersoon vaak goedkoper dan via de bank

foto: Pixabay/ANP Fotofoto: Pixabay/ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hypotheek via tussenpersoon vaak goedkoper dan via de bank

[AVROTROS] Je hypotheek afsluiten via een adviseur kan je vele tienduizenden euro's besparen. Dat blijkt uit onderzoek van de Hypotheekbond in opdracht van de Van Bruggen Adviesgroep. Huizenkopers die via de bank een nieuwe hypotheek afsloten betaalden 0,67 procent meer rente dan de scherpste aanbieder. Wie een hypotheek via een onafhankelijk adviseur had afgesloten betaalde ook nog 0,30% meer hypotheekrente dan de laagst mogelijke rente.

Aan het onderzoek deden 382 mensen mee, die onlangs een hypotheek afsloten of hun huidige hypotheek verlengden. Uit de cijfers blijkt dat 76% van de huiseigenaren daarbij had kunnen besparen. Zij kozen allemaal voor een duurdere hypotheek dan op dat moment het voordeligst in de markt verkrijgbaar was. Michiel Meijer, directeur van de Van Bruggen Adviesgroep: "Ik vind dit percentage hoog. Natuurlijk is prijs niet allesbepalend bij die keuze, de voorwaarden zijn ook belangrijk. We zien de laatste jaren juist dat de voorwaarden bij alle geldverstrekkers steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Als dan 76% in de praktijk niet uitkomt bij de goedkoopste hypotheek kun je stellen dat de consument kennelijk niet makkelijk toegang krijgt tot alle beschikbare hypotheken."

Eigen winkel eerst

De cijfers zijn opvallend, want hoewel de grootbanken blijkbaar duurder zijn dan nieuwe hypotheekaanbieders, hebben zij nog wel de meeste klanten. Meijer: "De grootbanken hebben ongeveer 80% van de hypotheekmarkt in handen. Mensen kiezen vaak voor een bekende naam of hun eigen bank. Een bank kijkt alleen naar zijn eigen producten en niet naar wat anderen aanbieden."

Ondanks dat onafhankelijke adviseurs kunnen kiezen uit scherpere aanbiedingen dan banken bieden, kan ook daar nog flink bespaard worden. Uit onderzoek blijkt tot wel 0,3%. Meijer: "Dit komt door het selectieve distributiebeleid van geldverstrekkers. Er is momenteel geen enkele partij, ook wij niet, die toegang biedt tot alle hypotheken. Ook kiest een adviseur vaak voor een bepaalde partij, omdat die daar een goede relatie mee heeft of dingen snel kan regelen."

Quote

Een bank kijkt alleen naar zijn eigen producten en niet naar wat anderen aanbieden.

Michiel Meijer

Let op afsluitkosten en looptijdrente bij hypotheek

De redactie vroeg ook haar achterban hoe zij tot de keuze van hun hypotheek kwamen. Daaruit komt een wisselend beeld. Veel mensen denken dat het afsluiten via een onafhankelijke adviseur goedkoper is, maar anderen hebben daar ernstige twijfels over. Zo vermoeden zij dat door de kosten van een tussenpersoon een hypotheek duurder wordt. Dat klopt deels, blijkt uit hetzelfde onderzoek van de Van Bruggen Adviesgroep. Tussenpersonen zijn gemiddeld 800 euro duurder als het gaat om de advieskosten, dan dat banken rekenen.

Kijk naar de risico-opslag

Toch moet je je hierop niet verkijken. Als je een hypotheek neemt waar je 0,7% meer rente voor betaalt kost je dat, uitgaande van een gemiddeld huis ter waarde van 200.000 euro, zo'n 14.000 euro extra in tien jaar. Een lager rentepercentage levert in veel gevallen dus meer op dan de extra kosten die je betaalt voor een tussenpersoon. Daarnaast wijst de Consumentenbond erop dat je moet kijken naar de looptijdrente, dat is het bedrag dat je betaalt over de hele periode dat je hypotheek loopt. Zo staat in sommige hypotheekvoorwaarden dat je rentepercentage zakt als de waarde van je huis toeneemt. Dit heet de risico-opslag.

Lang vastzetten door lage rentestand

Huiseigenaar Sander Schouten vertelt in de uitzending van Radar op NPO Radio 1 dat hij bewust ging shoppen toen hij een nieuwe hypotheek wilde afsluiten. "Ik ben bij twee banken geweest en daarna naar twee onafhankelijke hypotheekadviseurs. Het laatste bedrijf waar we kwamen bood de beste deal. Wij wilden namelijk een hypotheek die we, gezien de gunstige rentestand, meteen voor twintig jaar konden vastzetten. Dat konden we bij de banken niet krijgen."

Andere luisteraars appen dat zij minder actief zochten naar een nieuwe hypotheek. TJ ging bijvoorbeeld naar de bank, omdat die hem meteen rentekorting aanbood. Hans liet de voorwaarden naast elkaar leggen door zijn hypotheekadviseur voordat hij een beslissing nam. Luc zou willen dat hij dat ook had laten doen. Hij appt dat hij nooit verschillende aanbieders met elkaar vergeleek. Hij zit nu vast aan een rentepercentage van 5,2%. Ook doet zijn bank niet aan rentemiddeling en is oversluiten voor hem te duur, waardoor hij nog jaren aan deze dure hypotheek vastzit.

VVD wil meer transparantie voor consument

VVD-Tweede Kamerlid Roald van der Linde heeft Kamervragen gesteld over de onderzoeksresultaten. Hij noemt het zorgelijk dat er zoveel verschil zit tussen de aanbiedingen van banken en tussenpersonen. "Je wilt toch naar de bank lopen en dan daar voor de goedkoopste deal gaan." Het Kamerlid pleit voor meer transparantie voor de klant. Hoe dat er precies uit moet komen te zien, weet hij nog niet. "Daarom hebben we nu eerst Kamervragen gesteld." Banken en tussenpersonen verplichten om alle hypotheekvormen aan te bieden ziet hij niet zitten.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie