Binnenland
AVROTROS

Nachtclubs en discotheken willen weer open: '80 procent gaat het vanaf september niet halen'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Nachtclubs en discotheken willen weer open: '80 procent gaat het vanaf september niet halen'

Een avondje clubben in de discotheek is al maanden niet mogelijk. Daar moet snel verandering in komen voor jongeren, stellen clubeigenaren. Zij denken vanaf 1 augustus veilig open te kunnen voor deze groep. "De prognose is dat 80 procent het vanaf september niet gaat halen", aldus technoclub-eigenaar Jorn Lukaszczyk in Radio EenVandaag.

Dat jongeren de coronamaatregelen zat zijn blijkt uit de illegale raves die worden georganiseerd. Zaterdag verzamelden zo'n 500 jongeren zich in het Amsterdamse Bos onder een viaduct van de A9. Er was muziek, mensen hadden eigen drank bij zich en er werd lachgas verkocht.

'Je kan het feest niet van de jongeren afpakken'

Jorn Lukaszczyk is niet verbaasd dat jongeren ondergronds gaan voor feestjes, vertelt hij in EenVandaag. "Ze gaan toch wel feesten. Je kan het feest niet van de jongeren afpakken. Je ziet het: dan zoeken ze de illegaliteit op om aan hun trekken te komen."

Bij zijn technoclub Basis in Utrecht kunnen de jongeren niet terecht, die is door de coronacrisis al drie maanden gesloten. "Elke keer als ik de club binnenloop en dit besef, doet het weer pijn en mis ik de bezoekers onwijs erg."

Clubs openen voor jongeren

Lukaszczyk pleit als voorzitter en initiatiefnemer van 'Het Nachtbelang' voor heropening van de clubs. "We willen en kunnen veilig weer open", zegt hij in volle overtuiging. Samen met Horeca Nederland voeren zij een lobby voor alle clubs en het nachtleven in Nederland.

De sector heeft een protocol opgesteld, waarin wordt gepleit voor een snelle opening. Het liefst zouden ze de deuren per 1 augustus weer openen. Premier Rutte gaf in een persconferenties aan pas na 1 september opnieuw naar de nachtclubs te gaan kijken.

'Het virus is voor jongeren redelijk ongevaarlijk'

De nachtclubs pleiten voor speciale avonden met een maximumleeftijd van 35 jaar waarop de anderhalve meter afstand kan worden losgelaten. "De gemiddelde leeftijd van onze bezoekers ligt op 25 jaar", vertelt Lukaszczyk. "Het virus is voor die leeftijdsgroep redelijk ongevaarlijk."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie