Binnenland
MAX

Vandaag op NPO Radio 1: De op een-na-laatste speelronde Eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: De op een-na-laatste speelronde Eredivisie

Deze zondag vieren we het 20 jarig jubileum van NU.nl met hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in De Perstribune. En wat staat er allemaal te gebeuren in de laatste speelronde van de Eredivisie? Je hoort het vandaag op NPO Radio 1.

Vanmiddag, vanaf 14.30 uur, staat de een-na-laatste speelronde in de Eredivisie op het programma. In alle lagen van de ranglijst staat nog iets op het spel. Door de winst van Ajax in de bekerfinale hebben alle achttien ploegen nog iets om voor te spelen.

Op papier staan vandaag voor de nummers 1 en 2, Ajax en PSV, de moeilijkste wedstrijden op het programma. De koploper ontvangt in de Johan Cruijff Arena angstgegner FC Utrecht, terwijl de Eindhovenaren op bezoek moeten bij de nummer 4, AZ.

Ajax won de heenwedstrijd in de Domstad relatief makkelijk, met 1-3. Dat is niet vanzelfsprekend, aangezien de Amsterdammers slechts zes van de laatste achttien ontmoetingen met Utrecht wisten te winnen.

PSV staat 10 doelpunten achter de koploper, iets wat lastig te evenaren lijkt in de laatste twee speelronden. Puntverlies voorkomen en hopen op een uitglijer van Ajax lijkt de laatste strohalm voor de regerend landskampioen.

Giro d'Italia

Het is de tweede dag in de Ronde van Italië. Na de openingstijdrit verlaat de Giro Bologna in de 2e etappe. De route voert in 205 kilometer zuidwaarts en finisht in Fucecchio. Onderweg gaat het een paar keer flink omhoog, maar de laatste 20 kilometer is vlak.

De Perstribune

Nieuwswebsite NU.nl viert vandaag haar 20ste verjaardag. Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman komt dit bijzondere jubileum vieren en deelt zijn hoogte en-dieptepunten.

Ook is basketbalgrootheid Toon van Helfteren te gast. Hij was tot voor kort bondscoach van het Nederlands nationaal basketbalteam. Van Helfteren wist als coach 2 keer landskampioen te worden en werd 4 keer benoemd tot coach van het jaar.

Jubileum en uitsterving

In OVT staan we stil bij 50 jaar Marokkaans-Nederlands wervingsverdrag. We vieren 50 jaar formele migratie vanuit Marokko naar Nederland. Hoe ging die werving en wat is de erfenis daarvan? We praten hierover met historica (en tweede generatie migrant) Nadia Bouras en migrant in 1970 en activist Abdou Menebhi.

De zesde uitstervingsgolf gaat sneller dan gepland, blijkt uit VN-rapport deze week. We praten met paleontoloog Jelle Reumer over wat de rol van de mens is in deze ontwikkeling.

En verder:

- Hormoonverstorende stoffen en de lobby van de chemie-industrie in Reporter Radio
- En podcast De Beste Verhalen van Van Biesheuvel

Ster advertentie
Ster advertentie