Binnenland
AVROTROS

Jortcast #17: Het bonnetje van de euro

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #17: Het bonnetje van de euro

Eruit stappen, of veel meer gaan betalen. Volgens dr. Christiaan van der Kwaak, universitair docent macro-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is dat de keuze die uiteindelijk zal moeten worden betaald. Slikken of stikken, dus. In deze podcast hoor je waarom.

De economie bloeit als nooit tevoren, horen we van alle kanten. Europa en de euro, we geloven er graag in. Maar er is een risico dat er betaald moet worden, denkt Van der Kwaak. Half maart schreef hij een stuk in de Volkskrant over de volgens hem reële kans dat Nederland, als ze niet uit de euro stapt, wat miljardjes naar Brussel mag gaan brengen.

Van der Kwaak betoogt niet dat Nederland er dus uit moet stappen. Zijn punt: "Ik denk dat het belangrijk is dat politici gaan vertellen dat we moeten gaan kiezen. En dat ze dit hele verhaal eerlijk aan de kiezer voorleggen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fiscale unie

Een nieuwe crisis in de eurozone is een reële mogelijkheid, volgens Van der Kwaak. Een transformatie van muntunie tot een fiscale unie zou daardoor onvermijdelijk zijn. Van der Kwaak: "Een fiscale unie is een unie waar niet alleen een gezamenlijke munt is, maar waarbij landen ook fiscale risico's delen. Bijvoorbeeld via een begroting, gezamenlijke schulduitgifte of een Europees deposito garantiestelsel. Neem Amerika: als een staat failliet gaat wordt er nog steeds een en ander door Washington gefinancierd. Denk bijvoorbeeld aan werkloosheidsuitkeringen. Zo blijft in tijden van economische rampspoed het openbare leven toch redelijk overeind, doordat een aantal publieke uitgaven door Washington gefinancierd wordt."

Lang leve de euro?

Als we de muntunie overeind moeten houden zullen we daarvoor moeten betalen, willen we dat niet dan zullen we de unie moeten verlaten. Dat kan volgens Van der Kwaak ook het einde van de Euro betekenen. "Als één land uit de euro stapt zullen de financiële markten gaan speculeren op wie het volgende land wordt dat de munt verlaat en dan zal die unie vanzelf uit elkaar vallen", zegt Van der Kwaak.

Het is volgens de macro-econoom vooral belangrijk dat er eerlijk over gesproken wordt door de politiek. Als er geen eerlijk debat gevoerd wordt met de burgers worden ze mogelijk later met een tegenvaller geconfronteerd waar mensen helemaal niet op zitten te wachten. Lang leve de euro tegen wil en dank.

Reageren?

Laat dr Kelder weten hoe jij denkt over de euro. Dat kan via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-575504448. Als je ook meteen JORT AAN stuurt naar dat nummer, houdt dr Kelder je (gratis!) op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie