Binnenland

Filmpje van de koning verstandig? 'Hij moest wel, zijn reputatie stond op het spel'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmpje van de koning verstandig? 'Hij moest wel, zijn reputatie stond op het spel'

Bij de Rijksvoorlichtingsdienst zijn ze erg geschrokken van de woede die de koninklijke familie opriep toen zij in Griekenland op vakantie gingen. Dat denkt communicatieadviseur Jan Driessen, die het erg verstandig vond dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima een excuusfilmpje online zetten. "Reputatie komt te voet en gaat tegenwoordig per tweet", aldus Driessen in Dit is de Dag.

In het filmpje stelt koning Willem-Alexander dat het hem pijn doet dat het vertrouwen is geschaad en noemt hij zichzelf "betrokken maar niet onfeilbaar."

Knieval

Driessen vindt excuses op zijn plaats: "Na de foute beslissing om op reis te gaan en een halfslachtige verklaring uit Griekenland waarin werd gezegd dat ze terugkwamen, was het noodzakelijk om een echte knieval te maken. Er viel niet aan te ontkomen: de reputatie stond op het spel."

De Rijksvoorlichtingsdienst houdt de stemming in het land goed in de gaten, bijvoorbeeld via social media, ziet Driessen. "Alle instituties hebben te maken met de ongelooflijke kracht van social media en het direct moeten reageren op social media."

Gunst van de bevolking

Historica Daniela Hooghiemstra is het oneens met Driessen. Ze vindt dat het filmpje niet past bij de onschendbaarheid van de koning. Als een politicus een fout maakt, kan hij proberen zijn reputatie te beschermen, maar een koning kan en moet dat niet doen. "Als we in een situatie terecht komen waarin de koning reageert op social media en gaat proberen de gunst van de bevolking terug te winnen als mensen boos zijn op Twitter, dan gaan we het niet lang volhouden met de koning." Op deze manier moet hij dan constant reageren, terwijl hij slechts een symbool is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie