Binnenland

Embargo bemoeilijkt wederopbouw Cuba na orkaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Embargo bemoeilijkt wederopbouw Cuba na orkaan

[NOS] Vandaag staat volledig in het teken van Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius, maar ook Cuba kampt met enorme schade door orkaan Irma. De wederopbouw van het land kan nog knap lastig worden door een tekort aan bouwmaterialen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse ambassadeur op Cuba, Alexandra Valkenburg.

Op dit moment hebben drie miljoen Cubanen geen toegang tot stromend water. Ook zitten veel gebieden, vooral aan de noordelijke kust, zonder elektriciteit. Wegen zijn afgesloten door overstromingen en stormschade; telefoon en internet zijn in het hele land beperkt. Huizen en hotels zijn beschadigd of ingestort.

Maanden

Valkenburg verwacht dat het herstellen van die schade moeilijk wordt vanwege de handelsboycot van de Verenigde Staten tegen Cuba. Dit maakt het lastig om aan bouwbenodigdheden te komen, zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik liep vandaag een bouwwinkel in en vroeg of er cement was. Het antwoord was nee." Ze denkt dat het materialentekort de eilandengroep nog zeker maanden parten gaat spelen.

Voor bouwbenodigdheden zijn de Cubanen nu aangewezen op internationale hulp. Die komt wel steeds meer op gang. Zo zijn de Verenigde Naties bezig met een actieplan en bieden landen in de Caribische regio hulp aan. "Ik denk dat we van omliggende landen bouwmaterialen krijgen, maar het blijft een probleem."

Hoe is het op Cuba na Irma?

Hoogseizoen

Volgens Valkenburg is met name in de toeristische sector de schade enorm. Op noordelijke eilanden zijn hotels voorlopig dicht, zegt ze. "Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten, dus het is belangrijk dat we hotels weer snel functioneel hebben." Het hoogseizoen start in december. "Het zal een hoop inzet vergen om alles op tijd klaar te hebben."

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders sinds gisteren af om op vakantie te gaan naar Cuba. Als gevolg van de orkaan Irma is de voedsel- en drinkwatervoorziening in het land zeer beperkt, zegt het ministerie.

Wat houdt het embargo in?

De Verenigde Staten hebben sinds 1962 een economisch en financieel embargo tegen Cuba. Voormalige president Barack Obama koos in 2014 voor een versoepeling van de maatregelen. In juni kondigde president Trump op Twitter aan een streep door dat beleid te zetten. Hij wil het embargo zelfs aanscherpen.

Ster advertentie
Ster advertentie