Binnenland

Politiek café EenVandaag: NAVO-top, langdurige formatie en: nieuwe informateur nodig?

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiek café EenVandaag: NAVO-top, langdurige formatie en: nieuwe informateur nodig?

Terwijl de zon steeds harder schijnt, lopen ook de temperaturen op in politiek Den Haag. Vanmiddag praat Suzanne Bosman je bij over de politiek vanuit de zonnige tuin van het Haagse café Schlemmer, samen met politiek commentator Kees Boonman en Gijs Rademaker van het EenVandaag-opiniepanel. De NAVO-top, langdurige formaties, het vervangen van de informateur… en veel meer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Te gast zijn Adri Duivesteijn, Eerste Kamerlid van de PvdA, die wat suggesties heeft voor de formatie. Ook Martin van Rooyen, Tweede Kamerlid voor 50Plus, die terugblikt op het extraparlementair Den Uyl, wat kunnen we daar nu van leren? En met Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren kijken we naar zijn eerste dagen in de Tweede Kamer.

Extraparlementair

Martin van Rooijen, nieuw voor 50PLUS in de Kamer, werd in 1973 staatssecretaris fiscale zaken in het kabinet-Den Uyl. Een bijzonder, extraparlementair kabinet bestaande uit vijf partijen, tot stand gekomen na een moeizame en langdurige formatie. In het licht van de totstandkoming van dat kabinet kijken we met Van Rooijen naar de huidige formatie die ook niet bepaald wilt vlotten.

NAVO-top

Gisteren kwamen in Brussel de regeringsleiders van alle NAVO-lidstaten bijeen voor een topoverleg. Veiligheidsexpert Quirine Eijkman praat ons bij over onze veiligheid, met Kees Boonman die er gister bij was in de Belgische hoofdstad. Maar met de aanslag in Manchester nog vers in het geheugen is ook de strijd tegen terrorisme en de veiligheid in eigen land een onderwerp wat niet zal ontbreken.

Vernieuwing

Lammert van Raan, nieuwkomer in de Tweede Kamer voor de Partij voor de Dieren, vertelt over zijn eerste politieke ervaringen. Van Raan had voor zijn vorige functie als docent economie nog een aantal leerlingen door de eindexamens te loodsen. Een schoolvoorbeeld van toewijding, maar hij heeft daardoor de cursus in de Tweede Kamer voor nieuwelingen in de Kamer wel gemist…

In het kader van de formatie legt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers de partij D66 onder de loep. De partij die veelvuldig aanstuurt op vernieuwing van ons politieke bestel. En over dat politieke bestel gesproken… de cultuurhistoricus denkt dat de rol van de gekozen burgemeester onderwerp van gesprek zal worden. Is een gekozen burgemeester een goed idee, of maakt dat een land juist onbestuurbaar?

Informateur

Tot slot schuift in het laatste halfuur oud-Eerste en -Tweede Kamerlid Adri Duivesteijn aan. We spreken de PvdA-politicus over de formatie, de openheid van dat politieke proces, en de informateur.

Op weg naar ‘t strand? Maak een stop in Den Haag en laat je bijpraten over de politiek in de stadstuin van café Schlemmer op de Lange Houtstraat 17.

Bij een live politiek café hoort natuurlijk live muziek. En bij een zomerse dag horen Jack and the Weatherman dé muziek voor dit warme weer. Met hun akoestische, opgewekte pop/folk zingen leadzanger Berry Krikken (Jack) en gitarist en achtergrondzanger Sebastiaan Weerman (Weatherman) de sterren tweestemmig van de hemel. Liedjes die gaan over toewijding, doorzetten en dromen achterna gaan. Het duo werd onlangs een trio er doet inmiddels ook een drummer mee, wat zorgt voor nog meer energie.

Ster advertentie
Ster advertentie