Binnenland
EONOS

Duiken naar bewijsmateriaal in moordzaak: 'Kippenvel toen we het toestel vonden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duiken naar bewijsmateriaal in moordzaak: 'Kippenvel toen we het toestel vonden'

Stel je voor, je laat je telefoon in de sloot vallen of tijdens het zwemmen in buitenwater glijdt je trouwring de diepte in. De mensen van vrijwillige duikgroep Recovery Divers staan dan klaar om je te helpen. Dat gaat heel wat verder dan alleen verloren telefoons van dronken toeristen: ze hebben zelfs meegewerkt aan een moordonderzoek. Recovery-duikers Dave en Jochem vertellen erover in Langs de Lijn En Omstreken.

Kippenvel

Dave en Jochem speelden een grote rol in de zaak van de veertienjarige Esmee, die in 2021 om het leven werd gebracht door haar turnleraar. Tijdens de zoektocht naar bewijzen door de politie was haar telefoon nergens te bekennen. Reden voor de moeder van Esmee om de Recovery Divers in te schakelen.

Dat ging niet vanzelf, vertelt Dave. "Onze eerste zoektocht was heel pittig, en Jochem heeft het onderzoek heel lang voorbereid. De politie kon de telefoon niet meer vinden. Op basis van hun informatie zijn we een heel groot gebied, waar de telefoon kon zijn, afgegaan. Het water was drie graden en we stonden met zes man aan de zijlijn. Met pauzes tussendoor was het vol te houden. Op die manier hebben we gebied stukje voor stukje uitgekamd. Na drie uur zoeken hebben we niks gevonden."

Later in de week, Toen de temperatuur beter was, zijn de mannen teruggegaan, vertelt Jochem verder. "Toen is het wel gelukt. Het eerste signaal dat we kregen was een batterij in het water, maar bij de tweede hebben we de telefoon van Esmee gevonden." De moeder van Esmee stond aan de kant toen de mannen het toestel vonden. "Nou, dan heb je echt kippenvel. Ik gaf een sein met 'ik heb 'm'. We zijn met z’n tweeën naar haar toegelopen en mochten haar de telefoon overhandigen. Omdat de politie de telefoon niet meer belangrijk vond voor het onderzoek, mocht de moeder van Esmee het toestel houden. Jochem: "Het eerste wat Natasja, de moeder van Esmee, tegen mij zei was: Ik laat hem nooit meer los."

Luister hier het gesprek met Dave op de dag dat de telefoon gevonden werd

Honderden uren trainen

Voor de veiligheid werken de duikers altijd met z’n tweeën: één persoon in het water, één op het land, vertelt Jochem. "Via de zijlijn krijgen we signalen welke kant we op moeten zwemmen. En da’s ook nodig: we zien echt nul onder water. Werken volledig op de tast en hebben alleen de metaaldetector om te helpen. En dat is een kunst: Je hebt honderden uren aan training nodig om met de detectoren om te kunnen gaan."

De mannen werken vrijwillig, vertelt Dave. "Geld is voor ons absoluut niet de drijfveer. Ik weet uit mijn verleden hoe belangrijk het is om die laatste herinneringen terug te brengen. Voor mij komt het echt uit mijn hart om mensen te kunnen helpen."

Over de druk die de duikers voelen bij grote zoektochten, zoals die van Esmee, zijn de mannen duidelijk. "Voor ons is opgeven geen optie. Wij blijven altijd doorgaan."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie