Naar homepage
Binnenland

Sandra verloor in 4 dagen al haar haren
AVROTROS

foto: Humberto Tanfoto: Humberto Tan
  1. Nieuwschevron right
  2. Sandra verloor in 4 dagen al haar haren

Het begon met een kale plek. Na 4 dagen was alles weg. Sandra Dannenberg verloor in 96 uur al haar haren. Ze bleek de auto-immuunziekte alopecia areata te hebben. In Humberto vertelt ze haar verhaal. "Ik heb niks meer. Nergens. Alleen mijn wimpers zijn blijven zitten, verder was alles summer proof", vertelt ze.

10 augustus was het. Het begon met een kale plek. "Ik had een fotoshoot. Die avond, toen ik de haarlak uit mijn haar spoelde, merkte ik dat ik haaruitval had. Ik dacht nog dat het door het kapsel kwam, maar het was wat anders."

Haarpijn

Toch waren er eerder al voortekenen. "Aan het einde van de dag had ik wel vaak haarpijn, een soort spierpijn op mijn hoofd. Dat werd alsmaar erger, tot ik het op een gegeven moment constant had. De huisarts wist niet waar het door kwam, omdat ik naar geen haaruitval had. Tot het moment dat het uitviel. Toen werd duidelijk wat er aan de hand was."

Niet thuis blijven

Maar moedeloos thuis gaan zitten is het tegenovergestelde van wat Sandra op dat moment deed. Ze ging juist bij familie langs. "Ik ben direct langs mijn broer en zus gegaan om het te laten zien. Ik zei: 'Waarschijnlijk word ik helemaal kaal, houd daar maar rekening mee'."

Bij haar ouders op de koffie vielen toen de plukken haar snel uit. "De tweede dag ging ik bij mijn ouders langs, en toen viel het gewoon op mijn schouders. Als ik met mijn handen door mijn haar ging, had ik een bosje in mijn hand", vertelt Sandra.

Vrouwelijk

Humberto heeft Sandra gefotografeerd. Het liet haar zien dat vrouwelijkheid niet verdwijnt als je een kaal hoofd hebt. Desondanks houdt ze de hoop op het terug groeien van haar eigen blonde haren. Ze wil haar haar heel graag terug. "Ik weet gewoon dat kort haar mij wel staat, maar echt kaal? Nee, liever niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat heeft ook te maken met gemis, legt Sandra uit. "Ik mis dat ik even mijn haar kan doen, de geur van haarlak. Haar geeft ook veel warmte, ik heb het vaak koud. Dus ja, ik mis het."

Alopecia

Meer aandacht voor de auto-immuunziekte is nodig, vindt Sandra. Ze wil met lotgenoten praten, en hoopt zo voor onderlinge steun te kunnen zorgen. De foto’s op Instagram zorgden in ieder geval al voor een berg aan reacties. "Ik merk dat er veel schaamte is. Ik heb dat gelukkig niet zo. Dat wil ik ook tegen mijn lotgenoten zeggen: schaam je er niks voor, je kunt er niks aan doen. We hebben allemaal wat."

Meer foto’s van Humberto zien? Volg hem op Instagram: @humbertotan.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie