Binnenland
AVROTROS

'Criminelen kunnen hun gang gaan in zeehavens Noord-Nederland'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Criminelen kunnen hun gang gaan in zeehavens Noord-Nederland'

De politie wil de zeehavens in Noord-Nederland afsluiten voor publiek. Dit alles om te voorkomen dat criminelen via deze havens drugs kunnen invoeren. Voorheen was dit vooral een probleem in Rotterdam, maar door de strenge controles daar lijken de criminelen hun werkterrein te hebben verlegd. "Criminelen hebben er vrij spel", zegt Niko Struiksma die het onderzocht in EenVandaag.

De havens aan de Waddenzee worden gebruikt door vissers, pleziervaarders en af en toe een vrachtschip. Wie er aanmeert vanaf de Waddenzee heeft weinig kans gecontroleerd te worden door de politie. En eenmaal in de haven, kun je spullen vanuit de boot gewoon in een busje laden. Want iedereen kan ongehinderd het haventerrein oprijden tot aan de boten.

'Criminelen hebben er vrij spel'

De Politie Noord-Nederland wilde weten hoe aantrekkelijk de open havens aan de Waddenzee zijn voor criminelen die zich bezighouden met mensenhandel, drugs- en wapensmokkel en milieudelicten.

Onderzoeker Niko Struiksma kwam met een alarmerende conclusie: "Niemand weet wat er in die havens gebeurt en criminelen hebben er vrij spel."

EenVandaag

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Ster advertentie
Ster advertentie