Binnenland

Wijkverpleegkundigen voeren actie tegen papieren rompslomp

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wijkverpleegkundigen voeren actie tegen papieren rompslomp

Wijkverpleegkundigen in het hele land voeren vandaag actie tegen de bureaucratie waarmee ze te maken hebben. Ze staken niet, maar doen een dag lang alleen nog administratieve handelingen die zij zelf nuttig vinden.

Eerder voerden onder meer aanbieders van geestelijke gezondheidszorg, huisartsen en leraren actie tegen de bureaucratie. Het terugdringen van administratieve rompslomp is een van de prioriteiten van het kabinet. Minister Bruins hield afgelopen weekend een eerste 'snoeisessie' in alle formulieren en registraties in de zorg.

Het idee komt van wijkverpleegkundige Caroline Smeets. "De werkdruk is al hoog en de belachelijke hoeveelheid bureaucratie frustreert dan nog meer", vertelt ze. Een handeling van 20 minuten kan zomaar twee uur formulieren invullen betekenen. "Het hele systeem is alleen maar gericht op wantrouwen en kostenbeheersing, en dat is niet hoe ik graag werk."

We moeten niet meer de marktwerking opzoeken, maar juist de samenwerking'

Tijd voor koffie

Smeets ontketende met haar idee een officiële actiedag, met een actiecentrum in Utrecht. Hier zit een belpanel klaar om klachten en suggesties voor het snoeien in de administratieve last te noteren. In het belpanel zitten onder meer mensen van de Inspectie Gezondheidszorg en Ab Klink namens de zorgverzekeraars. Via een scherm gaat ook minister Hugo de Jonge met wijkverpleegkundigen in gesprek.

In het hele land zijn er andere invullingen van de actie. In de Hoeksche Waard gaan wijkverpleegkundigen een koffiemiddag doen met cliënten, omdat ze "daar nu wel tijd voor hebben". In het UMC is er een posterwedstrijd voor minder administratie in de zorg en in Woerden gaat de ouderenbond de ANBO met ouderen en wijkverpleegkundigen in gesprek over overbodige bureaucratie.

Niet alle wijkverpleegkundigen doen mee aan de actie. Beroepsvereniging VenVN denkt dat de helft actief meedoet door geen administratie te doen, suggesties in te bellen of een activiteit te organiseren. Ongeveer 1200 hebben zich aangemeld op een actiewebsite. Wijkverpleegkundigen die niet meedoen, geven als reden dat ze het zich niet kunnen veroorloven de administratie naar de dag erop te verplaatsen. Ook voelen niet alle verpleegkundigen de administratieve last even zwaar.

Hardnekkig probleem

De gevoelde administratieve druk is een gezamenlijk probleem, zeggen alle partijen. Iedereen wil minder regeltjes, maar erin snijden lukt maar niet. Soms lijkt een administratieve handeling verplicht, maar is de werkelijkheid genuanceerder. Een voorbeeld is de '5-minuten-registratie', die veel wijkverpleegkundigen dwars zit. Die registratie betekent dat verpleegkundigen iedere 5 minuten via een app op de telefoon moeten registreren wat ze doen en waar ze zijn.

Het idee daarachter is dat de zorgverzekeraar goed inzicht krijgt in zorg die gedeclareerd wordt. Maar zijn zorgorganisaties echt verplicht dit te doen? De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) zegt van wel, maar nuanceert dat beeld ook. "Veruit de meeste zorg mag werken met een andere beleidsregel, die werkt met een integraal tarief. Of daarmee de minutenregistratie daadwerkelijk vervalt, hangt weer af van welke afspraken de betreffende zorgverzekeraar met een organisaties maakt," zegt een woordvoerder.

Minister Hugo de Jonge heeft laten weten aan het eind van de dag alle ideeën te willen horen. Morgenochtend heeft hij de betrokken partijen uitgenodigd om direct in die lijst te snoeien.

Ster advertentie
Ster advertentie