Binnenland

Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

Elke werkdag vind je op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar wat is geweest: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?

Tips voor vandaag

Funda Müjde
Funda Müjde is actrice, cabaretière, columniste en schrijfster. In 2007 veranderde haar leven ingrijpend door een auto-ongeluk. In 'Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom' schrijft ze openhartig over de periode nadat ze in een rolstoel terecht kwam. Frenk van der Linden praat een uur lang met de actrice in Radio Kunststof.

Planet Earth II
De Nederlandse cameraman Michael J. Sanderson werkte mee aan de BBC-serie Planet Earth II. Zijn opnamen zijn te zien in de derde aflevering over de jungle. Vanavond vertelt hij over zijn ervaringen in Langs de Lijn En Omstreken.

De trailer van Planet Earth II:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

College over straling
Stralingsdeskundige Harry Slaper geeft in De Nieuws BV een mini-college over straling naar aanleiding van de koepel die over Tsjernobyl heen wordt geplaatst. De kap moet de reactor de komende 100 jaar afschermen. De sarcofaag heeft een dubbele functie: hij moet het zwaar gehavende gebouw beschermen tegen regen en wind, en straling afschermen zodat kan worden begonnen met sloop- en opruimwerkzaamheden.

En verder...

  • In De Ochtend pleit de directeur van Long Alliantie Nederland voor het systematische screenen van werknemers die met stoffen werken. Om zo beginnende beroepslongziekten vroegtijdig op te sporen.
  • Jos van Beurden vertelt in De Ochtend over zijn promotieonderzoek naar het teruggavebeleid omtrent koloniale objecten.
  • In Bureau Buitenland om 20.00 uur aandacht voor burgerwachten in Mexico

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids voor vandaag.

Gisteren gemist

Er moet een verplichte cursus komen voor het houden van bepaalde hondenrassen. Het gaat hierbij om de zogenoemde gevaarlijke of agressieve honden zoals pitbull- of staffordshire terriërs. Daarvoor pleit de Hondenbescherming. “We hebben sterk het idee dat het aantal incidenten is toegenomen, vooral afgelopen zomer was het regelmatig raak”, aldus Ineke van Herwijnen, directeur van de Hondenbescherming.

Steeds meer skiërs laten de piste voor wat het is en zoeken het avontuur buiten de gebaande paden. Dat dat niet altijd zonder gevaar is, bleek weer afgelopen weekend toen Nederlander Bart Bongaards om het leven kwam door een lawine in Oostenrijk. Elk jaar overlijden er tientallen mensen door roekeloos gedrag buiten de piste. Joachim Driessen, voorzitter van de NKBV, ziet dat er nog steeds veel te veel skiërs onvoorbereid op pad gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie