Binnenland
KRO-NCRV

Belgische topviroloog Van Ranst: 'Veel beter voorbereid op tweede golf'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgische topviroloog Van Ranst: 'Veel beter voorbereid op tweede golf'

We zijn wel een 'heel stuk beter' voorbereid op een tweede coronagolf. Dat zegt de Belgische topviroloog Marc van Ranst in 1 op 1. "We testen meer en gaan een nieuwe golf dus sneller detecteren. En dat betekent dat we minder ziekenhuisopnames gaan zien per honderd nieuwe gevallen die we testen."

Of de tweede golf daarmee ook minder hevig zal zijn dan de eerste, of juist veel erger - zoals in 1918 bij de Spaanse griep, dat kan Van Ranst niet zeggen: "Daarvoor heb je een kristallen bol nodig." Hij vervolgt: "We zien in een aantal staten in de VS en in delen van China, dat de tweede golf erger is. Maar er zijn ook plekken waar die goed onder controle is. We zijn in ieder geval een heel stuk beter voorbereid."

Net als in België gaat in Nederland het aantal besmettingen 'stilaan omhoog', ziet ook Van Ranst. "En we weten: als de curve omhoog gaat, dan gaat het natuurlijk snel. Al zal het misschien allemaal wat trager gaan dan de eerste keer, omdat we meer afstand houden. Maar het loopt wel op."

Meer ziekenhuisopnames

België loopt hierin iets voor op Nederland, en dus is bij de zuiderburen eerder te zien wat het toenemend aantal besmettingen betekent voor het aantal ziekenhuisopnames. "Hier zien we 16 procent meer ziekenhuisopnames. In percentage lijkt dat heel veel, maar het gaat om kleine getallen." Doorgaans zie je bij het oplopen van het aantal besmettingen de ziekenhuisopnames volgen met een vertraging van één tot twee weken. Bij IC-opnames is die vertraging drie tot vier weken.

Van Ranst stelt dat het aantal ziekenhuisopnames gemiddeld lager zal zijn dan tijdens de eerste golf: "We testen nu ook meer, en zien daardoor ook meer positief geteste mensen."

Coronamoeheid

Volgens Van Ranst is het duidelijk wat we moeten doen om het virus te bestrijden. "Het is geen raketwetenschap. Wat werkt voor dat virus? Dat zijn contacten dicht bij elkaar. Dus je moet sociale contacten zoveel mogelijk beperken, of veilig houden met een goede afstand." Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan: "Mensen zijn die maatregelen ook moe. Er is minder schrik van de aandoening, maar als we minder voorzichtig zijn, geven we het virus nieuwe kansen."

En het coronavirus zal echt niet zomaar verdwijnen, waarschuwt Van Ranst. "Denken dat dit gewoon weggaat, zoals Sars in 2003, dat gaat niet gebeuren. Dat is een fabeltje. Dit virus gaat blijven bestaan." Het is daarvoor al te wijd verspreid, zegt de Belg.

Corona muteert 'als ieder ander virus'

Het coronavirus muteert ook. "Dat is de corebusiness. Dit virus muteert zoals elk virus, maar gelukkig niet in een hoog tempo. Op dit moment is de snelheid van muteren niet dusdanig dat een vaccin - als dat er eenmaal is - niet meer zou werken." Maar voor er al te veel optimisme gaat ontstaan, voegt Van Ranst daaraan nog toe: "Er is nog nooit een werkzaam vaccin gemaakt tegen een coronavirus."

Belgische topviroloog Van Ranst: "veel beter voorbereid op tweede golf"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie